Pred repasažem je še vse odprto

Slovenski hokejisti po zmagi nad Američani na olimpijskem turnirju niso pripravili novega presenečenja. Pred močnejšimi Rusi so klonili z 2:8, danes pa bodo risi skupinski del zaključili s tekmo proti Slovaški, ki je včeraj izgubila proti ZDA.

Slovenski hokejisti po zmagi nad Američani  Foto: STA
Slovenski hokejisti po zmagi nad Američani  Foto: STA

Po drugem odigranem krogu se je vrstni red v skupini B premešal, kar se lahko ponovi tudi po današnjih tekmah. Vse je še odprto. Jasno je le, da Slovenija za razliko od Slovaške ne more več osvojiti prvega mesta, ki prinaša neposredno uvrstitev v četrtfinale. Pred štirimi leti v Sočiju so si risi prav z zmago 3:1 nad Slovaki priigrali obračun s premagljivim tekmecem v repasažu ter se nato prek Avstrije zavihteli med najboljšo osmerico. O možnostih v torkovih izločilnih bojih še ne velja špekulirati. Počakati bo treba do jutri, ko se bosta s 3. krogom razpletli tudi skupini A in C.

Najprej pa je seveda treba opraviti s Slovaki, ki bodo vsekakor trd oreh. V prvem krogu so presenetili Ruse po zaostanku z 0:2, včeraj pa so tesno (1:2) izgubili z Američani. Tudi Slovaki so imeli pred štirimi leti poimensko precej močnejšo ekipo. V takratni olimpijski odpravi je bilo kar ducat hokejistov iz severnoameriške poklicne lige NHL, med njimi zastavonoša na igrah v Sočiju Zdeno Chara, Marian Hossa pa Tomaš Tatar ... Slovaška je imela torej vsega spoštovanja vredno zasedbo, zato je bilo razočaranje še toliko večje, ko je izgubila s Slovenijo in v repasažu še s Češko, kjer sicer igra večina slovaških reprezentantov v Pjongčangu. S klopi jih vodi Kanadčan Craig Ramsay, ki je spisal lepo igralsko zgodbo pri Buffalu v ligi NHL, kjer je nato v trenerski vlogi večinoma opravljal vlogo pomočnika v različnih klubih.

Slovenija : Rusija 2:8

Dvorana Gangneung, gledalcev 6018 sodniki Lemelin (ZDA), Stricker (Švi), Kohlmüller (Nem), Sormunen (Fin); tretjine - 0:2, 1:4, 1:2.

Strelci - 0:1 Mozjakin (Dacjuk, Gusev, 19.), 0:2 Kovalčuk (Jakovljev, Andronov, 19.), 0:3 Barabanov (Grigorenko, Kalinin, 27.), 0:4 Kablukov (Kovalčuk, Zub, 29.), 0:5 Kaprizov (Gusev, Kiselevič, 31.), 1:5 Muršak (Verlič, Kuralt, 34.), 1:6 Kovalčuk (Kalinin, Andronov, 38.), 1:7 Kaprizov (Kiselevič, Gusev, 42.), 1:8 Kaprizov (Zub, Gusev, 48.), 2:8 Pance (Sabolič, 60.).

Kazenske minute: Slovenija 6, Rusija 8 minute.

Slovaško, deželo z bogato hokejsko tradicijo, so sicer uvrščali med veličastnih sedem reprezentanc. Resda na svoji samostojni poti še nima olimpijske medalje, zato pa se lahko pohvali z naslovom svetovnega prvaka iz leta 2002 in še tremi medaljami s svetovnih prvenstev. Nazadnje so bili srebrni leta 2012. V Pjongčangu imajo še dovolj prekaljenih adutov, tudi z izkušnjami iz lige NHL, kot sta kapetan Tomaš Surovy in napadalec Ladislav Nagy. Nedvomno gre za čvrsto ekipo, ki zna kaznovati spodrsljaj ali padec zbranosti pri tekmecih.

Včerajšnji poraz risov je bil visok, a tudi pričakovan. Rusi so demonstrirali hiter in tehnično dovršen hokej. Za razliko od tekme s Slovaki so tudi ves čas ohranjali visoko raven zbranosti. Potem ko so ob koncu prve tretjine našli razpoko v trdnjavi, ki jo je dotlej v vratih uspešno branil Luka Gračner, je bilo le vprašanje, koliko ploščkov bo končalo v slovenski mreži.

Skupina B

2. krog - Slovenija : Rusija 2:8, ZDA : Slovaška 2:1; vrstni red - ZDA 4 točke, Slovaška in Rusija 3, Slovenija 2; 3. krog, danes ob 13.10 - Slovenija : Slovaška, Rusija : ZDA.


Najbolj brano