Padec favoritov izkoristil Šved

Šved Andre Myhrer je novi olimpijski prvak v slalomu. S 35 leti je najstarejši slalomski olimpijski zmagovalec doslej. Kandidat za visoko uvrstitev, član SK Dol Ajdovščina Štefan Hadalin, je izpadel že v prvi vožnji.

Štefan Hadalin je olimpijski slalom končal še pred prihodom v cilj 
prve vožnje.  Foto: STA
Štefan Hadalin je olimpijski slalom končal še pred prihodom v cilj prve vožnje.  Foto: STA

PJONGČANG > Slovenski ljubitelji smučanja, ki so sledili neposrednemu televizijskemu prenosu slaloma v noči na četrtek, so bedeli zaman, saj je bilo za oba naša fanta vsega konec že v prvi vožnji. Oba sta se - razbremenjena pritiska po vsaj eni dobri olimpijski uvrstitvi (Žan Kranjec je že bil četrti v veleslalomu, Štefan Hadalin pa osmi v kombinaciji) - vrgla med vratca po načelu vse ali nič. Vmesna časa sta obetala solidno izhodišče okoli desetega mesta, vendar je veliko tveganje oba odneslo s proge.

V Ajdovščini smučarsko izšolani Vrhničan Štefan Hadalin je žaloval za izgubljeno priložnostjo: “Proge sem se lotil dobro, odločno, sproščeno, tako kot je treba, zato si nimam česa očitati. Med tistimi, ki so imeli podobne startne številke, sem bil drugi najboljši pri drugem vmesnem času. Hitrejši je bil le Šved, ki je prišel na deseto mesto. Pri večini vratc je bila proga v zelo dobrem stanju. Ne vem še, zakaj sem povozil količek. Analiziral bom posnetek in se potrudil, da takšne napake ne bom več ponovil. Takoj po odstopu sem se začel pripravljati za ekipno tekmo, kjer se lahko zgodi marsikaj. Tekme se bo treba lotiti brez pritiska. Na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu mi v tej disciplini ni šlo najbolje.” Na jutrišnji ekipni tekmi bo tekmoval tudi Žan Kranjec.

Štefan Hadalin

alpski smučar

“Proge sem se lotil dobro, odločno, sproščeno, tako kot je treba, zato si nimam česa očitati. Med tistimi, ki so imeli podobne startne številke, sem bil drugi najboljši pri drugem vmesnem času.”

Žalovali pa so tudi Avstrijci in Norvežani, saj sta odstopila njihova favorita za najvišji mesti, zmagovalec veleslaloma in kombinacije Marcel Hirscher in srebrni veleslalomist Henrik Kristoffersen. Prvi je izpadel že v prvem teku, drugi pa po vodstvu iz prvega v drugem. To je prekaljenemu 35-letnemu Švedu Andreju Myhrerju - že bronastemu olimpijcu izpred osmih let - olajšalo pot do zmage, saj je bil že po prvem teku drugi. Myhrer je na Švedsko prinesel prvo slalomsko olimpijsko zlato po uspehu Ingemarja Stemarka pred 38 leti. Podviga sta uspela srebrnemu Švicarju Ramonu Zenhäusernu in bronastemu Avstrijcu Michaelu Mattu. Prvi je napredoval z devetega, drugi pa celo z dvanajstega mesta po prvem teku.


Najbolj brano