Olimpijska zastava, ruska himna

Rusi so na hokejskem turnirju osvojili zlato medaljo, ki so si jo pod olimpijsko zastavo goreče želeli. Po razburljivem finalu, v katerem so po podaljšku ugnali Nemčijo s 4:3, je iz ust zmagovalcev odmevala ruska himna.

Tako je Nikita Gusev v zadnji minuti tekme zadel za podaljšek, v katerem so se Rusi izvlekli. Foto: Xinhua/STA
Tako je Nikita Gusev v zadnji minuti tekme zadel za podaljšek, v katerem so se Rusi izvlekli. Foto: Xinhua/STA

Zaključni dvoboj je potekal v slogu celotnega turnirja. Tudi zaradi manjkajočih zvezdnikov iz severnoameriške lige NHL je bil nepredvidljiv in poln zasukov. O tem priča tudi končna bilanca. V Pjongčangu ni bilo neporaženih moštev. Olimpijska reprezentanca Rusije je turnir odprla s porazom proti Slovaški, kaj lahko bi ga tudi končala.

Seveda bi bil poraz v finalu proti Nemčiji, ki je še minuto pred koncem rednega dela vodila s 3:2, precej bolj boleč. Rusi so morali zaradi kazni v lov za tekmeci še z igralcem manj na ledu. Ko so se otresli tekmečeve premoči, je selektor Oleg Znarok povlekel pričakovano potezo in vratarja zamenjal z dodatnim hokejistom v polju. Nikita Gusev je zadel za podaljšek, v katerem je zmagoviti gol v 70. minuti dosegel Kiril Kaprizov.

Hokejski turnir

finale - Rusija : Nemčija 4:3 (1:0, 0:1, 2:2; 1:0; 1:0 Vojnov 20, 1:1 Schütz 30, 2:1 Gusev 54, 2:2 Kahun 54, 2:3 Müller 57, 3:3 Gusev 60, 4:3 Kaprizov 70); za 3. mesto - Kanada : Češka 6:4 (3:1, 0:0, 3:3).

Rusi so se tako razveselili prvega olimpijskega naslova, v zgodovino pa se je vpisal tudi 39-letni Pavel Dacjuk. Pridružil se je hokejistom, ki imajo v svoji zbirki tudi zlato medaljo s svetovnega prvenstva in Stanleyjev pokal za naslov v ligi NHL, kjer je dvakrat slavil z Detroitom. Velik pečat čez lužo je pustil tudi 34-letni Ilja Kovalčuk, ki ga sicer ni kronal s klubskim naslovom. Zato pa se je veselil najžlahtnejšega odličja v Pjongčangu, svoje druge medalje na olimpijskih igrah. Prvo je osvojil leta 2002, ko je bil z Dacjukom in reprezentančnimi kolegi bronast v Salt Lake Cityju.

Pri branilcu Vjačeslavu Vojnovu, ki je v finalu dosegel prvi gol za Ruse, je v Ameriki bolj odmevalo burno zasebno življenje kot dva naslova lige NHL z Los Angeles Kingsi, kjer je bil soigralec Anžeta Kopitarja. Branilcu SKA iz St. Peterburga, od koder prihaja jedro ruske olimpijske reprezentance, manjka za dopolnitev zbirke lovorik še naslov svetovnega prvaka, a ima pri 28 letih tudi zanj še dovolj časa. Morda mu bo uspelo že to pomlad na Danskem, ki bo od 4. do 20. maja gostila svetovno prvenstvo elitne divizije.

Naslov bodo branili Švedi, ki so se na olimpijskem turnirju morali posloviti že v četrtfinalu, kjer so Nemci začeli svoj srebrni pohod. V polfinalu so nato premagali še branilce olimpijske lovorike Kanadčane, ki so se tu morali zadovoljiti z bronom. Nemci so bili tudi v finalu blizu presenečenju, pri čemer bi lahko povlekli veliko vzporednic z lanskim evropskim prvenstvom odbojkarjev, v katerem je nemška četa Andree Gianija klonila šele v finalu - prav proti favoriziranim Rusom. Na svetovnem prvenstvu se utegnejo karte še enkrat premešati, saj bodo reprezentance močnejše za hokejiste iz lige NHL, ki bodo že končali klubsko sezono.

Ne gre pa pričakovati, da bi slovenski reprezentanci, ki jo od 22. do 28. aprila v Budimpešti čakajo dvoboji skupine A divizije I, v lovu na napredovanje pomagal Anže Kopitar. Bolj ali manj jasno je, da risi ne bodo mogli računati niti na Žigo Jegliča, ki se je v Koreji zapletel v dopinški primer, kapetan Jan Muršak toži nad poškodbo ...


Najbolj brano