Norvežani najbolj skulirani in uspešni olimpijci

Norvežani trenutno vodijo po osvojenih kolajnah na olimpijskih igrah v Južni Koreji. Kot sklepajo v Wall Street Journalu, ima zagotovo pri njihovem uspehu vlogo njihova sproščenost. "Gre za najbolj sproščeno ekipo na olimpijskih igrah, ki močno vodi pred vsemi ostalimi državami, in to je zato, ker so skulirani, ne kljub skuliranosti," so zapisali.

030-olimp_krogi
030-olimp_krogi  

PJONGČANG > Norvežani so si do sedaj v Pyeongchangu priborili 28 kolajn, od tega enajst zlatih. Njihov cilj je bil uvrstitev med tri najboljše države, kar bi pomenilo okoli 30 kolajn, od tega deset zlatih. Odlični so tudi po skoraj osvojenih kolajnah, torej po uvrstitvah na četrto mesto, do zdaj so jih nabrali devet.

Wall Street Journal navaja, da Norvežani ne verjamejo v to, da je treba pritiskati na športnike, zato jih tudi ne obremenjujejo s pričakovanji. Športne zveze na Norveškem ne smejo ocenjevati športnih nastopov otrok do 12. leta starosti. Odločili so se tudi, da na olimpijskih igrah v Pjongčangu ne bodo imeli svoje hiše, ker bi bilo to preveč elitistično, da bi celotna hiša častila Norveško.

Časnik kot posebej poučen pristop navaja norveški pristop do smučarskih skokov. Čeprav so Norvežani zbrali v smučarskih skokih pred igrami največ kolajn, pa do teh iger niso osvojili ne ekipnega zlata niti srebra.

Zato je bilo skoraj normalno, da bi bili norveški smučarski skakalci pred finalno tekmo na veliki skakalnici na olimpijskih igrah pod pritiskom. Po eni strani gre za to, da so prav Norvežani izumili smučarske skoke, dodaten pritisk pa bi lahko ustvaril nekdanji olimpijski skakalec Espen Bredesen, ki je v medijih kritiziral norveške skakalce, češ da so preveč sproščeni. "Moraš biti ciničen. Moraš narediti korak nazaj, pa se samo smejati cel čas ter odgovarjati v angleščini."

A norveški skakalci so očitno njegov nasvet prezrli. Še naprej so se smehljali in odgovarjali v angleščini. Skakalec Robert Johansson se je, denimo, smejal na vprašanja o njegovih brezhibno oblikovanih brkih, norveški trener Alex Stöckl pa veselo pristal na telefonski pogovor z mediji tri ure pred ekipno preizkušnjo.

In nato so v ponedeljek tudi osvojili prvo ekipno olimpijsko kolajno v skokih. Norveška bo te igre zapustila s petimi kolajnami v smučarskih skokih, od tega dvema zlatima, eno srebrno in dvema bronastima.

Sicer pa po poročanju časnika celotna norveška delegacija verjame, da je sproščenost najboljša strategija. V hiši, kjer bivajo med igrami, imajo skupni prostor s televizorjem, družabnimi igrami, kjer je zaželeno, da se športniki ne pogovarjajo o igrah.

Njihovi skakalci so se na ekipno finalno tekmo pripravljali z igranjem videoigrice do tretje ure zjutraj, saj so zaradi večernih tekem vsak dan spali dlje od poldneva. Poleg tega so bili tri dni med igrami popolnoma brez obveznosti.

"Pomembno je, da se lahko olimpijci na tako velikih tekmovanjih psihično razbremenijo," je prepričan njihov trener. Sam si spočije glavo s tem, da igra na različne inštrumente - klavir, kitaro in flavto.


Najbolj brano