Hirscherju prvo olimpijsko zlato v kombinaciji, Hadalin osmi

Marcel Hirscher je novi olimpijski prvak v alpski kombinaciji na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu. Avstrijski šampion je upravičil status favorita in osvojil svojo prvo zlato kolajno na olimpijskih igrah. Najboljši Slovenec je Štefan Hadalin na osmem mestu.

Marcel Hirscher Foto: STA
Marcel Hirscher Foto: STA

PJONGČANG > Srebro in bron sta pripadla Francozoma. Alexis Pinturault je za Marcelom Hirscherjem zaostal 23 stotink sekunde, njegov rojak Victor Muffat-Jeandet pa je bil tretji z zaostankom 1,02 sekunde.

Razplet kombinacije je bil pisan na kožo slalomskim specialistom. Hirscher je na smuku zasedel 12. mesto, Pinturault je bil deseti, Muffat-Jeandet pa je bron osvojil z 29. izhodiščem na kombinacijskem smuku. Najhitrejši na smuku Nemec Thomas Dressen je na slalomski progi padel na deveto mesto, Norvežan Aksel Lund Svindal, ki je na smukaški progi zaostal le za Dressnom, v slalomu ni startal, tretjeuvrščeni Avstrijec Matthias Mayer je odstopil, četrti na smukaški progi Norvežan Kjetil Jansrud pa je bil na koncu sedmi.

Hirscher, ki ima v svetovnem pokalu 55 zmag, šest naslovov zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala ter štiri naslove svetovnega prvaka, je na prvo olimpijsko zlato moral čakati vse do letošnje Južne Koreje.

Tekmovalec iz okolice Salzburga je imel pred tem v vitrini le olimpijsko srebro, ki ga je pred štirimi leti osvojil v Sočiju. Hirscher, ki je naslov kombinacijskega svetovnega prvaka osvojil leta 2015, se je z olimpijskim zlatom v kombinaciji pridružil Kjetilu Andreju Aamodtu, Bodeju Millerju, Tedu Ligetyju in Lasseju Kjusu, ki imajo zlati kolajni v kombinaciji tako z olimpijskih iger kot svetovnih prvenstev.

Hirscher je tretji Avstrijec v moški konkurenci z olimpijskim zlatom v kombinaciji, pred njim sta olimpijska naslova v tej disciplini osvojila Mario Reiter leta 1998 v Naganu ter Hubert Strolz leta 1988 v Calgaryju.

Zgodovino sta pisala tudi Pinturault in Muffat-Jeandet, ki sta postala prva Francoza na olimpijskih stopničkah v kombinaciji po 70 letih. Leta 1948 sta na olimpijskih igrah v St. Moritzu v kombinaciji zablestela Henri Oreiller z zlatom in James Couttet z bronom.

Slovenci so na kombinaciji iztržili polovičen uspeh. Za najboljša slovenska dosežka sta poskrbela tekmovalca, od katerih se je to najmanj pričakovalo.

Dvaindvajsetletni Vrhničan Štefan Hadalin (+2,42) je olimpijski prvenec končal s solidnim osmim mestom. Upoštevajoč dejstvo, da v hitrih disciplinah ne tekmuje, se je zelo dobro odrezal na smukaški progi z 21. mestom. V slalomskem finalu je smučal nekoliko zadržano, kar pa je še vedno zadostovalo za najboljši dosežek na velikih tekmovanjih. Na lanskem svetovnem prvenstvu v St. Moritzu je bil deseti v slalomu.

Zadovoljen je lahko tudi Klemen Kosi (+2,85), ki je imel veliko težav v svetovnem pokalu, z desetim mestom pa je vpisal najboljši dosežek v tej sezoni. Prav tako je Mariborčan, ki je olimpijski krst doživel v Sočiju, vpisal svoj najboljši dosežek na olimpijskih igrah. Z desetim mestom je izenačil najboljši dosežek na velikih tekmovanjih, potem ko je bil leta 2015 na SP v Vailu/Beaver Creeku deseti v superveleslalomu.

Razočaral je Martin Čater, ki je imel v kombinaciji, v kateri je lani decembra v Bormiu zasedel sedmo mesto, veliko višje cilje. S 13. mestom je bil najhitrejši Slovenec na smuku, v drugi vožnji pa je odstopil že takoj po začetku. Boštjan Kline se je odločil, da v finalu ne bo startal, potem ko se mu je smukaški del kombinacije povsem ponesrečil in je pristal na skromnem 43. mestu.

Prve kolajne v alpskem smučanju so na tokratnih olimpijskih igrah tako podelili za moško alpsko kombinacijo. Pred kombinacijo sta bila po prvotnem sporedu moški smuk in ženski veleslalom, a sta tekmi odpadli zaradi močnega vetra ter bosta na sporedu v četrtek.

Veter, ki je bil glavna tema pogovorov in poročil v zadnjih dneh, je nekoliko pojenjal. Še vedno pa ni prenehal pihati. Sunki vetra so bili tudi danes tako močni, da so bili organizatorji prisiljeni znižati start kombinacijskega smuka, močan veter, ki je pihal od strani, pa je tekmovalcem nagajal tudi v finalu.


Najbolj brano