Skupinski start med zvezde

Jakovu Faku je monaški princ Albert okrog vratu obesil odličje, ki ga je prislužil na četrtkovi tekmi na 20 kilometrov. Zadoščenja ob srebrni olimpijski medalji ni skrival, že v nedeljo pa ga v smučini in na strelišču čaka nov izziv - tekma s skupinskim startom.

Jakov Fak s srebrno medaljo Foto: Sta
Jakov Fak s srebrno medaljo Foto: Sta

PJONGČANG > “Priznam, ponoči nisem mogel zatisniti očesa. Morda sem spal vsega eno uro, a olimpijske medalje se pač ne osvaja vsak dan. Ko smo se pogovarjali pred podelitvijo, je bila neprespana noč za obema, ki sta mi delala družbo na zmagovalnem odru. Čustva so po zaključku dolgega dneva prišla na površje,” je z medaljo okrog vratu strnil občutke Jakov Fak, ki nemara še najbolje ve, da športnikovo pot zaznamujejo vzponi in padci. Ovir na poti do širokega biatlonskega vrha pa ne manjka. Malo je športnih disciplin, kjer se lahko položaj tako hitro zasuče na glavo kot prav v tej kombinaciji smučarskega teka in streljanja.

Še najbolj nazorno ga utegne prikazati nedeljska tekma s skupinskim startom, kjer bo Fak spet med kandidati za odličje. Nosilec sedmih odličij z velikih tekmovanj črpa dodatno energijo prav v neposrednem merjenju moči s tekmeci. V nedeljo bo na startu le 34 izbrancev, najboljših iz svetovnega pokala in olimpijskih iger v Pjongčangu. Med njimi bo slovenske barve zastopal tudi Klemen Bauer. Osmoljenec z olimpijskih iger v Vancouvru, kjer je sprint končal na nehvaležnem četrtem mestu prav za Fakom, je v Pjongčangu dokazal hitrost v smučini, ki pa je na strelišču praviloma ne nadgradi s potrebno mirnostjo in natančnostjo. Kazenski streli so ga stali višje uvrstitve v sprintu in tudi na 20 kilometrov.

Podobna ugotovitev velja tudi za Francoza Martina Fourcada, ki je po treh tekmah verjetno pričakoval več kot eno (zlato) odličje. Bo pa jutri z olimpijskim prvakom na 20 kilometrov Johannesom Thignesom Boejem gotovo spet krojil razplet pri vrhu. Vsekakor se obeta biatlonska poslastica, morda pa spet s slovensko češnjo na torti.


Najbolj brano