Ester Ledecka odprla novo poglavje zgodovine zimskih OI

Čehinja Ester Ledecka je spisala eno največjih zgodb olimpijskih iger v Pyeongchangu. Vsestranska športnica se je namreč kot prva športnica na najvišjo stopničko povzpela v dveh športih. Medtem ko je deskarski svet zmago na tekmi paralelnega veleslaloma pričakoval, je z zmago na superveleslalomski preizkušnji poskrbela za šok v smučarski karavani.

Čehinja Ester Ledecka se je v zgodovino olimpijskih iger zapisala 
kot edina ženska, ki si je na istih olimpijskih igrah v dveh različnih 
športnih priborila zlato olimpijsko medaljo. Foto: STA
Čehinja Ester Ledecka se je v zgodovino olimpijskih iger zapisala kot edina ženska, ki si je na istih olimpijskih igrah v dveh različnih športnih priborila zlato olimpijsko medaljo. Foto: STA

PJONGČANG > Ester Ledecka je na letošnjim olimpijskih igrah potrdila status zimskošportne dvoživke in na najboljši način odgovorila na zbadanja, da je najboljša smučarka med deskarji in najboljša deskarka med smučarji.

Čehinja, ki je doslej svoje največje uspehe zabeležila v deskanju, je na veleslalomski preizkušnji poskrbela za eno največjih senzacij in s štartno številko 26 ugnala vse tekmice. Ko je prečkala ciljno črto, se je na semaforju izrisala stotinka prednosti pred branilko naslova Anno Veith.

Enako šokirana kot konkurentke in navijači je bila Ledecka, ki je ob pogledu na semafor nekaj časa osuplo stala. Pozneje je pojasnila, da je mislila, da gre za napako. Čeprav je športnica tekmovala v svetovnem pokalu, se na stopničke ni uvrstila niti enkrat.

Slab teden pozneje se je športnica v zgodovino olimpijskih iger zapisala kot edina ženska, ki si je na istih olimpijskih igrah v dveh različnih športnih priborila zlato olimpijsko medaljo. Povzpela se je namreč še na najvišjo stopničko na tekmi paralelnega veleslaloma. Njena zmaga sicer ni bila presenečenje, saj je veljala za favoritinjo v tej disciplini.

Nad uspehi 22-letnice iz Liberca je navdušen tudi slavni oče - rockovski zvezdnik in skladatelj Janek Ledecky, ki že razmišlja, da bi napisal skladbo o olimpijskih dogodivščinah svoje hčere.

Ledecka se je pridružila Norvežanoma Thorleifu Haugu in Johanu Groettumsbratnu, ki sta na istih olimpijskih igrah sodelovala v več športih. Haug je leta 1924 tekmoval v nordijski kombinaciji in teku na smučeh, Groettumsbraten pa je v istih disciplinah slavil na olimpijskih igrah štiri leta pozneje.

Več medalj v različnih športih sta na zimskih olimpijskih igrah osvojila še dva športnika. Finec Heikki Hasu je leta 1948 slavil v nordijski kombinaciji, štiri leta pozneje pa še na teku na smučeh. Rusinja Anfisa Reztsova je v teku na smučeh osvojila zlato medaljo leta 1988, v biatlonu pa je slavila v letih 1992 in 1994.

Čehinja namerava v obeh športih tekmovati tudi naprej. "Moj načrt je, da sledim srcu in za zdaj mislim, da bom nadaljevala s tekmovanjem v obeh disciplinah, saj imam rada oba športa," je povedala.


Najbolj brano