Deskar Žan Košir bronast v Pjongčangu

Deskar Žan Košir je osvojil bron v paralelnem veleslalomu v Pyeongchangu. Gre za drugo slovensko olimpijsko kolajno na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji, potem ko je biatlonec Jakov Fak osvojil srebro na 20-kilometrski posamični preizkušnji. Košir je v današnjem malem finalu premagal Francoza Sylvaina Dufourja.

Žan Košir je postal osmi slovenski športnik v zgodovini, ki mu je na 
olimpijskih igrah uspelo osvojiti tri ali več kolajn. Foto: STA
Žan Košir je postal osmi slovenski športnik v zgodovini, ki mu je na olimpijskih igrah uspelo osvojiti tri ali več kolajn. Foto: STA

PJONGČANG > V polfinalu je 33-letnega Tržičana za vsega stotinko sekundo premagal 22-letni Lee Sang-ho iz Južne Koreje. Žan Košir, ki je bil drugi v kvalifikacijah, je v osmini finala gladko premagal Kim Sang-kyuma iz Južne Koreje, nato pa še Stefana Baumeistra iz Nemčije ter v odločilnem dvoboju za odličje 35-letnega Francoza. Že pred tem je Košir dosegel drugi izid kvalifikacij.

Prav polfinale v olimpijskem parku Phoenix je bil najslabši nastop Koširja, ki je pred tem po mili volji obvladoval konkurenco, v drugem delu proge v polfinalu pa je naredil nekaj drobnih napak, ki so se seštele in to je za zmago izkoristil mladi Korejec. V malem finalu je izkušeni slovenski reprezentant, ki se je v zadnjih sezonah prav toliko kot z deskanjem ukvarjal tudi s poškodbami, še enkrat zbral moči za svojo tretjo olimpijsko kolajno. S tem je postal osmi slovenski športnik v zgodovini, ki mu je na olimpijskih igrah uspelo osvojiti tri ali več kolajn.

Košir je za Slovenijo osvojil skupno 21. kolajno na zimskih olimpijskih igrah, enajsto bronasto. To je Koširjeva že tretja olimpijska medalja v karieri. Pred štirimi leti na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju je bil srebrn v paralelnem slalomu in bronast v paralelnem veleslalomu. V Pyeongchangu je bil na olimpijskem sporedu zgolj paralelni veleslalom.

Zmagal je srebrni iz Sočija 2014 Švicar Nevin Galmarini, ki je v drugem polfinalu izločil Dufourja, pred domačim junakom Sang-hojem.

Nastopil je tudi Tim Mastnak, ki ga je v osmini finala izločil olimpijski podprvak iz Sočija 2014 in novi šampion Galmarini, najhitrejši v kvalifikacijah, proti kateremu Mastnak ni imel prave možnosti za zmago.. Tam je izpadel tudi branilec naslova Vic Wild, ki nastopa za izbrano vrsto ruskih olimpijskih športnikov. Rok Marguč je s 17. izidom kvalifikacij za mesto in stotinko zaostal za izločilnimi boji.

Že pred tem se je v osmini finala med dekleti poslovila Gloria Kotnik. Za vsega tri stotinke sekunde jo je ugnala bronasta z iger v Sočiju 2014 Rusinja Aljona Zavarzina, ki je izredno nastopala do polfinala, v zadnjih dveh vožnjah pa odstopila. Odličen je bil predvsem nastop Kotnikove v osmini finala, saj Štajerka v predtekmovanju s 15. mestom ni prepričala. Zmagala je Čehinja Ester Ledecka, ki je na novo spisala olimpijsko zgodovino, saj je prva športnica, ki je na enih igrah osvojila dve zlati kolajni v dveh različnih športih. Ledecka je vso konkurenco presenetila v alpskem smučanju, ko je iz ozadja in so že Avstrijki Anni Veith čestitali ob zmagi osvojila zlato kolajno v superveleslalomu.


Najbolj brano