Damjan pričakuje vrnitev odpisanih

Oba skakalna olimpijska naslova bi v Pjongčangu kaj lahko šla v roke Nemcu Andreasu Wellingerju, s tem pa bi se izenačil s Švicarjem Simonom Ammannom in Poljakom Kamilom Stochom. Nazadnje pa je bil najbolj vesel Poljak, ki je vzel svojo tretjo zlato olimpijsko kolajno.

Kamil Stoch je na veliki skakalnici ubranil olimpijsko zlato. Foto: wikipedia
Kamil Stoch je na veliki skakalnici ubranil olimpijsko zlato. Foto: wikipedia

PJONGČANG > Le 3,7 točke je Andreasa Wellingerja v najbolj vremensko regularni tekmi na igrah ločilo od Kamila Stocha. Japonski veteran Noriaki Kasai, ki je pred štirimi leti v Sočiju osvojil srebro, je tekmovanje končal že po prvi seriji na 33. mestu (121 m), finale je zgrešil za 2,7 točke. Stoch, zmagovalec novoletne turneje in vodilni v svetovnem pokalu, je vodil tudi po prvi seriji. Drugi je bil Avstrijec Michael Hayböck (140 m) s 3,4 točke zaostanka, tretji Wellinger. Zmagovalec prve tekme v nordijskem centru Alpensia je imel 1,6 točke zaostanka za Hayböckom, še 0,5 več pa je zaostajal Norvežan Robert Johansson na četrtem mestu. Petru Prevcu se je prvi skok posrečil, bil je osmi, imel pa je 11,4 točke zaostanka za Stochom in 6,4 točke za tretjim mestom in je bil v igri tudi za olimpijsko kolajno.

Toda Prevc je v drugi seriji skočil le 127,5 metra in je namesto boja za medalje (branil je bron z velike naprave), zdrsnil na rob deseterice. Trije slovenski skakalci so bili pred finalom uvrščeni okrog 20. mesta. Jernej Damjan je bil po prvem skoku 18., Tilen Bartol mesto za njim, oba sta v finalu precej pridobila, Anže Semenič pa je bil 21. in je končal na robu trideseterice.

V finalu pa je kandidaturo za odličje napovedal Daniel Andre Tande, 15. po prvem nastopu. Aktualni svetovni prvak v poletih je skočil 138,5 metra in prevzel vodstvo. Šele rojak Johansson ga je prehitel za trojno norveško vodstvo. Avstrijski edini up za rešitev zavožene sezone Hayböck je zaostal za Norvežani, Stoch pa je s 136,5 metra tesno prehitel Wellingerja in se veselil na ramenih svojih sotekmovalcev.

Norvežani so tudi v soboto potrdili, da so prvi favoriti za ekipno zlato odličje na današnji tekmi, ki se bo začela ob 13.30 po slovenskem času. Glavni kandidat za drugo mesto so Nemci s trojico med deseterico, Poljaki pa za bron.

Slovenski smučarski skakalci na veliki napravi niso uspeli popravili vtisa. “Fantje so bili boljši kot na treningih. Z izjemo Semeniča, ki ima ogromne težave s pravočasnim odskokom, so bili vsi solidni. Po prvi seriji sem upal na Prevčev premik naprej, upanje vedno obstaja. Zato bi bil potreben popoln skok, ki ga Peter je sposoben narediti, a niti on ni ujel odskoka. Bil je preveč agresiven, vse bi moral opraviti bolj umirjeno. Na žalost je v tem trenutku to naša realnost,” je ocenil glavni trener Goran Janus in potrdil, da bo tudi na ekipni tekmi skakala ista četverica. Jernej Damjan pred ekipno tekmo še ni vrgel puške v koruzo: “V Oberstdorfu ste nas tudi vsi že odpisali. Mislim, da je še vse mogoče. Da je v športu tako, je v superveleslalomu dokazala Ester Ledecka.”


Najbolj brano