Bron z grenkim priokusom

Žan Košir je na olimpijskih igrah osvojil svojo tretjo olimpijsko kolajno, drugo bronasto po Sočiju. Po njej pa ni občutil takega veselja kot pred štirimi leti, delno je zato krivo dejstvo, da je to že doživel, delno pa tudi zaradi grenkega priokusa, ker je v polfinalu iz rok izpustil zmago, ki mu bi omogočila boj za zlato.

Žan Košir je po končani tekmi pristal na ramenih članov slovenske 
odprave. Foto: STA
Žan Košir je po končani tekmi pristal na ramenih članov slovenske odprave. Foto: STA

Tržičan je imel v polfinalu že lepo prednost, vodil je vse do konca, a je v zadnjem zavoju izgubil precej hitrosti. Vseeno je menil, da je zmagal, najprej je dvignil roke, potem, ko so objavili, da je zmagal tekmec, Južnokorejec Lee Sangho, pa se je razjezil, zavedal se je neumno zapravljene priložnosti.

“Jezil sem se sam nase. Po porazu v polfinalu sem se počutil kot budala, to se mi je v karieri že velikokrat zgodilo. Enostavno sem se prehitro veselil zmage. To je botrovalo napaki, čeprav še vedno mislim, da sem bil res prej na cilju kot Korejec. Tak občutek sem imel, tudi posnetek fotofiniša kaže na to, a žal takega mnenja niso bili časomerilci. Mimogrede, na cilju ni bilo videti nobenega časa in FIS tudi po pritožbi ni spremenila svoje odločitve,” je povedal Žan Košir. Kljub temu je zmogel čestitati Korejcu za zmago: “Lee je super fant, spoštljiv, lepega obnašanja. Korejci so mi dovolili, da sem tukaj z njimi treniral, že na treningih sva bila zelo izenačena.”

Zmaga Švicarju

V paralelnem veleslalomu je Tima Mastnaka v osmini finala izločil olimpijski podprvak iz Sočija 2014 in novi šampion Nevin Galmarini. Rok Marguč je s 17. izidom kvalifikacij za mesto in stotinko zaostal za izločilnimi boji. Že pred tem se je v osmini finala med dekleti poslovila Gloria Kotnik. Za vsega tri stotinke sekunde jo je ugnala bronasta z iger v Sočiju 2014 Rusinja Aljona Zavarzina.

Po valu polemik na družabnih omrežjih se je oglasil tudi Olimpijski komite Slovenije in opozoril, da sta na merilni napravi v cilju dve merilni celici, A in B, merodajna pa je prva, ki je postavljena nižje. Snop te je Lee presekal prvi, ker je imel v izteku nižje iztegnjeno roko. Košir je povedal, da je to tudi zanj nekaj novega: “Zdaj vemo, da sta celica A in celica B in da celica A šteje več in je nižje. Dajmo nekaj konkretnega upoštevati, ali nogo ali pač tako, kot se stegneš. Ne bom zdaj ciljal celice v izteku,” se je jezil Košir, čigar tabor se je kar trikrat pritožil, vendar brez uspeha.

Kljub težkim trenutkom se je Slovenec zbral za mali finale, v katerem je premagal Francoza Sylvaina Dufourja, ki pravih možnosti ni imel. “To vožnjo sploh nisem šel na polno, počakal sem zadnji del, dva zavoja odpeljal bolj natančno in to je bilo očitno dovolj,” je dejal Košir, ki je lahko zelo zadovoljen s svojimi vožnjami, ki jih je - z izjemo zaključka polfinala - opravil brezhibno, brez napak.

“V moji glavi je bilo vse videti enostavno. Nihče me niti ni silil, da bi moral podivjati do konca. Zdi se mi, da bi lahko peljal še veliko hitreje. Tukaj so bili zbrani najboljši tekmovalci na svetu, oni vozijo stalno, jaz le občasno. Če sem boljši od njih, pomeni, da je to moj maksimum. Vseeno pa mislim, da so bile moje veleslalomske vožnje boljše kot v Sočiju, tam so bile precej boljše v slalomu. V veleslalomu pa mislim, da sem bil tukaj boljši,” je po nastopu povedal Tržičan, ki pa se kolajne ni razveselil tako kot pred štirimi leti, je pa pozneje le dejal, da so občutki s kolajno okoli vratu lepši.


Najbolj brano