Nilssonovi naslov, Lampičeva osma

Slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič je olimpijski sprint v klasični tehniki končala na osmem mestu. V polfinalni skupini je bila četrta.

 Foto: STA
Foto: STA

PJONGČANG > 24-letna Norvežanka Stina Nilsson je zmagovalka ženskega olimpijskega sprinta smučark tekačic v klasični tehniki. V velikem finalu je zanesljivo ugnala branilko naslova Norvežanko Maiken Caspersen Fallo in Rusinjo Julijo Belorukovo, ki sta osvojili srebro in bron.

Že pred sklepnim delom so iz boja za kolajne izpadle druga predstavnica ekipe ruskih olimpijskih športnikov Natalija Neprjajeva, Švedinja Hanna Falk in Američanka Jessica Diggins, ki so se uvrstile na mesta od štiri do šest.

Posebno presenečenje je bilo tretje mesto Belorukove, ki je letos edine zmagovalne stopničke osvojila s tretjim mestom v Ruki, januarja v Planici pa je bila sedma. Švedinja in Norvežanka sta sicer najboljši sprinterki v svetovnem pokalu.

Dobro so se odrezale tudi Slovenke. Anamarija Lampič, ki je lani na tem prizorišču v okrnjeni konkurenci in na nekoliko drugačni progi dobila olimpijsko generalko, je olimpijski sprint končala na osmem mestu. V svoji polfinalni skupini je bila četrta.

22-letna Lampičeva se je pogumno spopadla z izkušenejšimi tekmicami, na vrhu zadnjega vzpona pa je izgubila stik z Rusinjama Belorukovo in Neprjajevo ter Američanko Digginsovo, ki so na spustu pridobile dovolj prednosti, da so med seboj odločale o prvih dveh mestih, v finale pa so se prebile vse tri. Na koncu je bila najboljša v skupini Belorukova.

V četrtfinalu sta nastopili tudi Katja Višnar in Alenka Čebašek ter v svoji skupini zasedli četrto in šesto mesto, kar pomeni končno 16. in 30. Že v kvalifikacijah so obtičali Nika Razinger ter oba moška predstavnika Miha Šimenc in Janez Lampič.

Trener Stefano Saracco je po tekmi dosežke ocenil kot solidne: “Dobro je bilo, Anamarija je imela nekaj težav v klancu, ampak njena uvrstitev je v redu. Bila je blizu finala in tudi sama je zadovoljna.”

Nato se je dotaknil tudi najbolj vroče teme v slovenski olimpijski tekaški ekipi v Južni Koreji, (ne)uvrstitve Vesne Fabjan na sprintersko tekmo. “Samo ta tekma je bila v klasiki in rezultati so odločali,” je dejal o kvalifikacijski tekmi v Planici, po kateri se je odločil za nastopajoče na olimpijski preizkušnji. “Zdaj nas čaka še ekipni sprint in če bo Vesna v formi, bo v ekipi. A za postavo odločajo samo rezultati.”

Dodal je še, da se bo za postavo za ekipno sprintersko tekmo odločil šele po štafetni preizkušnji. “Z Markom Gracerjem, trenerjem Vesne Fabjan, sva v navezi in povedal mi je, da je Vesna v dobri formi. Morda bo nastopila tudi v štafeti.”


Najbolj brano