Odličen start Janje Garnbret, sezono odprla z zmago v Švici

Številka ena svetovnega športnega plezanja Janja Garnbret je sezono svetovnega pokala začela na najboljši možni način, z uvrstitvijo v finale, v katerem je prepričljivo osvojila svojo prvo zmago na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v švicarskem Meiringenu.

Janja Garnbret Foto: Luka Fonda
Janja Garnbret Foto: Luka Fonda

BERN > Garnbretova si je od šestih slovenskih polfinalistov edina priborila finale.

Dvajsetletna slovenska tekmovalka, ki je septembra v Innsbrucku osvojila naslov svetovne prvakinje na balvanih, je vodila že v kvalifikacijah in po polfinalu, v finalu pa le na prvem balvanu ni osvojila vrha smeri. V ostalih treh pa osvojila vrh za prepričljivo zmago.

Japonka Akiyo Noguchi je bila druga, s prav tako tremi vrhovi, a v več poskusih od Slovenke. Tretja je bila Britanka Shauna Coxsey. Šestnajstletna avstralska senzacija Oceania Mackenzie je v svojem debiju v svetovnem pokalu osvojila četrto mesto.

Pri moških je slavil vsestranski češki plezalec Adam Ondra, ki je edini v finalu osvojil vse štiri vrhove. Po Ondri je sledil japonski paket Tomoa Narasaki, Rei Sugimoto in Kokoro Fujii.

"V prvem balvanu sem bila zelo frustrirana, potem pa sem si dejala, da naj v naslednjih treh le še uživam in se je tekma čudovito razpletla," je bila prva izjava zmagovalke uvodne tekme sezone.

Balvanska sezona se nadaljuje že konec prihodnjega tedna, ko se bo karavana ustavila v Moskvi, kjer je najuspešnejša slovenska športna plezalka lani zmagala.


Najbolj brano