Odbojkarji Gen-I Volleyja so se ekspresno vrnili v prvo ligo

Konec tedna so odbojkarji Gen-I Volleyja iz Prvačine proslavili naslov prvaka v drugi državni ligi in napredovanje v prvo, iz katere so izpadli lani. To jim je uspelo pod vodstvom domačega trenerja Matjaža Staniča in s fanti, ki so zrasli v klubski šoli.

Takole so se odbojkarji Gen-I Volleyja v Prvačini veselili vrnitve v 
prvo ligo. Foto: Igor Mušič
Takole so se odbojkarji Gen-I Volleyja v Prvačini veselili vrnitve v prvo ligo. Foto: Igor Mušič

PRVAČINA > Potem ko lani niti tuje okrepitve niso bile dovolj za obstanek v prvi ligi, so v Prvačini letos ob pomoči uspešnega novogoriškega pokrovitelja ženske odbojke v domačem in slovenskem prostoru našli pravo zmes znanja, izkušenj in mladosti za zanesljiv pohod na prvo mesto v drugi ligi. Moška vrsta Gen-i Volleyja je prvenstvo zaključila z 20 zmagami in le dvema porazoma ter s kar 12 točkami prednosti pred prvim zasledovalcem Framom.

Za zaključek sezone sta se pred dobro stotnijo prvačkih navijačev prav najboljši ekipi druge lige pomerili med sabo. Obe sta cilje sezone dosegli že pred tekmo. Domačinom prvega mesta in pravice nastopa v prvi ligi nihče ni mogel vzeti, gostje pa so si z drugim mestom zagotovili kvalifikacije za napredovanje. Kljub temu so ljubitelji odbojke za slovo videli še več kot dve uri napetega boja, ki so ga gostje dobili šele v končnici petega niza.

Dodati velja, da je Gen-I Volley v osmini finala pokala izločil prvoligaša iz Hoč, v četrtfinalu pa se je dobro upiral Salonitu, h kateremu sta prav iz Prvačine prestopila Maj Nanut in Jakob Kavčič.

Trener Matjaž Stanič poudarja, da bi bili rezultati lahko še boljši, a niti zasedba, ki je dvignila pokal za osvojeno drugo ligo, za elitno družbo še ni dovolj dobra: “Sezono bi lahko končali še bolje, če ne bi imela zdravstvenih težav dva naša ključna člana prve postave. Kapetan Andraž Paliska je prebolel angino, prvi sprejemalec Vasja Plesec pa si je poškodoval prst. Ob tem smo imeli še nekaj izostankov zaradi šolskih obveznosti mlajših fantov. Na pomoč so priskočili tisti s klopi, posebej pa se je izkazal komaj 15-letni Matija Filiputti, ki je dobro odigral pet tekem. Želja po nadaljevanju na višji ravni je velika, vendar pa moramo v dogovorih med upravo in jedrom prve postave najprej ugotoviti, ali bodo vsi fantje ostali z nami. Brez tega si ne predstavljam igranja v prvi ligi. Ne verjamem namreč, da bo klub sposoben oziroma da bi sploh želel pripeljati pet izkušenih igralcev od drugod. Zastavili smo igranje na domačih temeljih. Če bi temu dodali okrepitev ali dve, bi se v prvi ligi dalo obstati.”

Letošnji nosilci igre so bili Tilen Križanič, Jani Godnič, Daniel Filiputti, Vasja Plesec in kapetan Andraž Paliska, ki mu volje za vrnitev na najvišjo raven (v najboljših letih je nosil dres Salonita) ne manjka: “Po tako dobri sezoni je motiv za nadaljevanje v prvi ligi velik. Dobro bi bilo, da bi ostali skupaj. Pokazali smo solidno kakovost in močan značaj, s katerim smo v začetnem in srednjem delu prvenstva tekmecem v dvobojih, ko smo zaostajali, iz rok izpulili nekaj praktično že vknjiženih točk. S tem smo si okrepili samozavest in si nepričakovano že krepko pred koncem prvenstva zagotovili prvo mesto. Sedaj bo na potezi uprava kluba. Vsaj vsi igralni položaji v prvi postavi morajo biti zapolnjeni z igralci, ki imajo izkušnje iz prve lige, ob katerih bi se lahko razvijali mlajši, ki so letos pokazali lep napredek.”

V Prvačini sicer dobro delajo z otroškimi selekcijami, vrzel pa ostaja med kadeti.


Najbolj brano