Od krize do reforme tekmovanj

V Kranjski Gori pred začetkom tekmovalne sezone poteka Forum Nordicum, tradicionalni zbor športnih novinarjev, ki poročajo o nordijskem smučanju . Pri nas so se zbrali zaradi svetovnega prvenstva.

Nordijski center v Planici bo gostil svetovno prvenstvo. Foto: Miran Kambic
Nordijski center v Planici bo gostil svetovno prvenstvo. Foto: Miran Kambic

KRANJSKA GORA > Planica bo februarja prihodnje leto gostila svetovno prvenstvo (SP) v nordijskem smučanju. Pogovori na forumu so se sukali tudi o temah, ki vplivajo na vsakdan, od morebitnih posledic energetske krize do nastopa športnikov iz Rusije in Belorusije.

Generalni sekretar Mednarodne smučarske zveze (FIS) Michel Vion v razpravi ni izključil možnosti, da bi bili organizatorji tekem svetovnega pokala v nordijskem in alpskem smučanju zaradi morebitne energetske krize prisiljeni odpovedati tekme, pri čemer FIS nima plana B. Gre za to, da prireditelji vse pogosteje proge umetno zasnežujejo, vse več tekem pa je že v poznem popoldnevu ali večeru.

Na SP pri nas ni izključena niti udeležba športnikov iz Rusije in Belorusije. Takšna možnost temelji na stališču Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Predsednik Thomas Bach namreč dopušča možnost, da bi odprli “majhna vrata” za športnike, ki trenutno zaradi ruske agresije na Ukrajino ne morejo tekmovati, zagotovo pa jih na uvodnih tekmah sezone še ne bo. Drugo vprašanje pa je, katere države bi jim bile pripravljene dodeliti vstopne vizume. .

FIS skuša rešiti olimpijski status nordijske kombinacije, zato napoveduje obsežno reformo. S tem bi tudi rad dosegel sprejem ženskih tekmovanj v olimpijski program, je povedal tekmovalni direktor te discipline Lasse Ottesen.

Na Fisu so si želeli žensko tekmovanje v olimpijskem programu že na igrah leta 2026 v Italiji, a je MOK to zaradi slabe razširjenosti tega športa v svetu zavrnil. V moški kategoriji je zaradi šibke konkurence celo zmanjšal število nastopajočih z zdajšnjih 55 na 36. Med novostmi so uvedba super sprinta, tekme s skupinskim startom in tekme mešanih ekip. Po novem naj bi vsi tekmovalci uporabljali tudi enake maže za smuči. Fis namerava tudi bolj regulirati uporabo dovoljenih materialov na tekmah. Ob tem bo Fis pospešil razvojni program, da se razširi število držav v nordijski kombinaciji.


Najbolj brano