Od Emiratov in Omana do Toura

Začetek nove kolesarske sezone se nezadržno bliža. Na najvišji ravni jo bodo prihodnji teden odprli s prvorazredno dirko v Avstraliji. Člane ekipe World Toura, med katerimi sta tudi Borut Božič in Kristijan Koren, pa so okvirno že seznanili s tekmovalnim koledarjem.

Primorska kolesarja Kristijan Koren (levo) in Borut Božič 
bosta v novi sezoni združila moči  na klubski ravni. Foto: Igor Mušič
Primorska kolesarja Kristijan Koren (levo) in Borut Božič bosta v novi sezoni združila moči na klubski ravni. Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Primorska kolesarja v elitnem razredu svetovnega kolesarstva bosta letos združila moči oziroma branila barve istega moštva. Slovenija sicer nima svojega kluba med prvokategorniki, a je Bahrein Merida najboljši približek temu. Na cesti je to slovenska reprezentanca v malem. Borutu Božiču, Gregi Boletu, Luki Piberniku, Domnu Novaku in Davidu Peru sta se pred letošnjo sezono pridružila še Matej Mohorič in Kristijan Koren, ki sta pred časom skupaj kolesarila že pri Liquigasu. ”Narodnostna sestava moštva gotovo ni vplivala na mojo odločitev, kateri klubski dres bom oblekel. Na nekaterih dirkah bom edini slovenski kolesar v ekipi,” je povedal Koren, eden od dveh letošnjih slovenskih novincev v moštvu.

Veliko priložnosti

V seštevku bo za bahrajnsko ekipo po odhodu Janija Brajkoviča vrtela pedala sedmerica slovenskih kolesarjev. Priložnosti bo dovolj za vse. Ekipe prve kategorije, med katere sodi tudi Bahrain Merida, morajo imeti svoje zastopstvo na 37 dirkah, ki sodijo v koledar World Toura, Prireditelji so z letošnjo sezono sicer zmanjšali število kolesarjev na posameznih dirkah. Omejitev navzdol velja tako za tritedenske etapne dirke, kjer bo namesto devetih kolesarjev barve posameznih moštev branila osmerica, kot za enodnevne in krajše etapne dirke, kjer bo odslej zastopana sedmerica.

Tratnik v čakalnici

CCC Sprandi Polkowice, za katerega vrti pedala Idrijčan Jan Tratnik, bo tudi v novi sezoni v rangu Pro Continental ekip, ki tvorijo drugi razred svetovnega kolesarstva. To pomeni, da lahko na dirkah World Toura sodelujejo le s posebnim povabilom prirediteljev. Poljska ekipa je bila lani kar zaželena, saj je bila med štirimi moštvi drugega ranga, ki so nastopile na Giru. Prireditelji (velikih) dirk praviloma na začetku leta objavijo seznam povabljenih ekip, po katerem bodo pri Sprandiju tudi uravnavali okvirni tekmovalni načrt za posameznega kolesarja. Morda ga bodo dorekli že na januarskih moštvenih pripravah v Španiji.

Skupno 18 prvorazrednih ekip mora vendarle imeti širok izbor kolesarjev in potemtakem številčno spremljevalno osebje ter tudi razvejano logistiko. Resda so osrednje dirke v koledarju na stari celini, a kolesarstvo vse bolj postaja globalni šport. Sezona se bo začela v Avstraliji, kjer bosta januarja dve postaji World Toura, tretja bo februarja v Združenih arabskih emiratih, s krajšo etapno preizkušnjo po Abu Dabiju. Dirkam najvišjega razreda je treba zaradi interesa pokroviteljev pa tudi izvora ali povezanosti ekipe prišteti še preizkušnje nižje kategorije oziroma celinskih koledarjev.

Hrvaški december

Bahrain Merida je uvodne decembrske priprave še drugič izpeljala na Hrvaškem. Pred dobrim letom se je mudila v Rovinju, zadnjega decembra pa celo na Hvaru, ki za razliko od Istre ne slovi ravno kot pripravljalna baza za kolesarje. “Sprva nismo vedeli, kako se bo vse skupaj obneslo, a vtisi so pozitivni. Vreme nam je šlo na roko, na cestah je bilo malo prometa. Po lanski spoznavni sezoni je bilo tudi ozračje v ekipi bolj sproščeno,” je povedal Božič. Idrijčan bo sezono začel 6. februarja na krajši etapni dirki po Dubaju v Združenih arabskih emiratih. Tudi Koren bo teden dni kasneje pognal pedala na Arabskem polotoku. Spomladi se bo koledar primorskih kolesarjev marsikdaj prekrival. Prvič bosta skupaj tekmovala konec februarja na enodnevnih dirkah v Belgiji: Omloop Het Nieuwsblad Elite in Kuurne-Bruselj-Kuurne. Na začetku marca bosta sicer šla vsak svojo pot. Medtem ko se bo Koren podal v Italijo, kjer ga čakajo Strade Bianche, dirka od Tirenskega do Jadranskega morja in od Milana do Sanrema, se bo Božič soočil z menjavo celin in časovnih pasov. Nastopil bo na krajši etapni dirki po Maleziji.

Zato pa bosta primorska kolesarja spet združila moči na belgijskih oziroma severnih klasikah z dirkama po Flandriji in Pariz-Robaix kot vrhuncema prvega dela sezone. Korenovo nadaljevanje naj bi bilo v dobršni meri vezano na stopnjevanje forme za Tour, kjer bo kolesar iz Budanj pri Ajdovščini predvidoma v vlogi pomočnika Vincenza Nibalija. Prvi adut Bahraina Meride tokrat ne bo nastopil na Giru, kjer bo vloga kapetana pripadla še enemu letošnjemu novincu in rojaku Domenicu Pozzovivu. Pri Božiču je za drugi del sezone odprtih več vprašanj. Težko je sicer verjeti, da ga bomo tako kot lani videli vrteti pedala na Touru, kjer bo ekipa povsem podrejena Nibalijevim ciljem.

Svoj nastop na dirki po Franciji pa je že napovedalo prvo ime slovenskega kolesarstva v preteklem letu Primož Roglič, ki je medtem tudi podaljšal svojo pogodbo z nizozemsko ekipo Lotto Jumbo do leta 2020.


Najbolj brano