Obeta se smučarski super četrtek

Veter, ki dosega viharne hitrosti, je na novo skrojil olimpijski spored tekmovanj na prostem. Največjo smolo z vremenom so od začetka zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu imeli tekmovalci v alpskem smučanju, saj sta do zdaj odpadla tako moški smuk kot ženski veleslalom, vprašljiva pa je tudi izvedba moške kombinacije

Slovenski smučarji in smučarke še čakajo na svoje prve nastope na 
olimpijskih igrah. Foto: STA
Slovenski smučarji in smučarke še čakajo na svoje prve nastope na olimpijskih igrah. Foto: STA

PJONGČANG > Če bo sila močan veter, ki nad smučarskimi prizorišči olimpijskih iger ne neha pihati in je dosegel hitrosti 70 kilometrov na uro, nekoliko pojenjal, se obeta super olimpijski četrtek, ki je na koledarju vskočil kot rezervni termin tako za moško smukaško preizkušnjo kot za ženski veleslalom.

Za zdaj veter ne dopušča varne izvedbe tekmovanj. Veter piha tako močno, da so morali nad prizoriščem hitrih disciplin Jeongseon zaradi varnosti ustaviti gondolo. Tudi veleslalomistke na start preizkušnje v smučarskem središču Yongpyong prepelje gondola.

Odpoved se obeta tudi moški kombinaciji

"Imamo precejšne terminske težave. V tem tednu ni več prostih terminov, zato smo se odločili za super četrtek. Ob 1.30 bo prva vožnja ženskega veleslaloma, ob 3.00 bodo startali smukači, ob 5.15 pa sledi še druga vožnja veleslaloma. Do srede bo zelo težko izpeljati kakšno tekmo, saj bo veter tudi naslednje dni zelo močan," je dejal Atle Skaardal, vodja ženskih tekem pri Mednarodni smučarski zvezi.

Za zdaj moška kombinacija ostaja na torkovem programu iger, čeprav jo bodo najverjetneje prisiljeni odpovedati, kot so bili prisiljeni odpovedati uradni trening pred kombinacijskim smukom. Začetek 1. vožnje kombinacije s smukom je načrtovana v torek, 13. februarja, ob 3.30 po slovenskem času, 2. vožnja s slalomom pa ob 7. uri.

Ženski slalom je predviden v sredo na Valentinovo 14. februarja s 1. vožnjo ob 2.15 in 2. vožnjo ob 5.45. Ženski veleslalom bo po novem v četrtek, 15. februarja, s 1. vožnjo ob 1.30 po slovenskem času in z 2. vožnjo ob 5.15, medtem ko se bo moški smuk začel ob 3. uri. Moški superveleslalom, ki je bil sprva na četrtkovem sporedu, bo po novem v petek, 16. februarja ob 3. uri po slovenskem času.

20 stopinj pod ničlo, vetrovi hitrosti 100 km na uro

Veter je bil celo tako močan, da je sunek odpihnil televizijsko kamero, pri čemer nihče ni bil poškodovan.

Največ medijske pozornosti je deležna 22-letna ameriška zvezdnica Mikaela Shiffrin, ki je kot vodilna v svetovnem pokalu glavna olimpijska favoritka. Shiffrinova, ki je pred štirimi leti v Sočiju še kot 18-letna najstnica osvojila svojo prvo olimpijsko zlato kolajno v slalomu, je tokrat favoritka za zlato tudi v veleslalomu.

Loterijo z vremenom, ki za zdaj ne dopušča smučarskih tekmovanj, pa je pokomentirala z ameriškim slengovskim izrazom "bummer", kar bi pomenilo, da odpoved dejansko ni sovpadala s pričakovanji.

"Mislim, da so za mano odlični treningi, sem pripravljena in počutim se dobro," je v prvem komentarju dejala Shiffrinova, ki se bo skušala zbrati in osredotočiti na sredino slalomsko tekmo. "Tukaj imamo res krasen prostor za fitnes ter veliko prostora tako za počitek kot za prehranjevanje, zato bom nadaljevala s pripravo na tekmo in si skušala čim bolj napolniti baterije."

S kakšnimi razmerami se pravzaprav soočajo je najbolj nazorno opisal nekdanji francoski olimpijec Luc Alphand, ki je v Južni Koreji v vlogi sodelavca francoske televizije: "Ni prav pogosto, da so razmere tako neugodne, temperature so se spustile tudi 20 stopinj pod ničlo, na vrhu pa pobočje bičajo vetrovi hitrosti 100 km na uro, kar še okrepi občutek mraza. V takšnem vremenu je nemogoče smučati."

Na olimpijskih igrah tekmuje njegova hčerka Estelle, ki se je po izpadu iz francoske reprezentance odločila za menjavo sredine ter na igrah v Južni Koreji nastopa za Švedsko. "Niti pod razno ne bom danes smučala. Danes je takšen dan, ko bi bilo najbolje, če bi ostali, ne le na toplem pod odejo v postelji, ampak kar lepo doma," je povedala Alphandova.

Tekme se je zelo veselila tudi Nemka Viktoria Rebensburg, ki je pred osmimi leti na igrah v Vancouvru osvojila veleslalomsko zlato, ko je za pičle štiri stotinke prehitela Tino Maze, pred štirimi leti v Sočiju pa je bila bronasta. "Najbolj pomembno je, da imajo vse tekmovalke enake pogoje, če ni tako, potem je najboljše vse skupaj odpovedati," se je odločitvijo tekmovalne žirije lahko le strinjala Rebensburgova.

Ob Shiffrinovi in Rebensburgovi je med kandidatkami za olimpijski naslov v disciplini aktualna svetovna prvakinja Francozinja Tessa Worley, ki je bila neprijetno presenečena, ko je izvedela, da je odpadla prva ženska olimpijska preizkušnja v Južni Koreji: "Ne glede na to, kako močno piha, jaz sem pripravljena. Zdaj pa hitro nazaj v olimpijsko vas."

Glavni trener francoske ženske ekipe Romain Velez je prepričan, da so snežne razmere pravzaprav odlične: "Ampak vetra je res malce preveč. Nevarno je, saj veter premika vratca."

Za Slovenijo bodo v ženskem veleslalomu nastopile Ana Drev, Tina Robnik, Meta Hrovat in Ana Bucik. Pred štirimi leti je v Sočiju veleslalomsko zlato osvojila najuspešnejša slovenska alpska smučarka Mazejeva, srebro pa je pripadlo Anni Veith, takrat še Fenninger.


Najbolj brano