Najboljši slovenski plezalci v Kopru

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju se je včeraj prvič po prisilni prekinitvi dejavnosti spet zbrala v polnem številu. V prostorih Plezalnega centra Koper so najboljši opravili pregledno tekmo v balvanskem plezanju in se predstavili medijem. Dogodek so načrtovali že pred tremi meseci, a je pandemija letos marsikomu porušila vse prvotne načrte.

Mia Krampl Foto: Zdravko Primožič/FPA
Mia Krampl Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Po vsiljenem premoru so bili najboljši slovenski plezalci presrečni, da so se lahko ponovno srečali na vadišču in se tudi pomerili med seboj. Nekateri namreč letos niso imeli veliko stika z umetnimi stenami, drugi so močno pogrešali kolege iz reprezentance, tretji pa so bili že hudo lačni tekmovanj.

“To je bila lepa priložnost, da hkrati napovemo začetek tekmovalne sezone, spet dvignemo motivacijo reprezentantov ter se obenem predstavimo medijem in tudi našim pokroviteljem. Že pred to skupno preizkušnjo smo organizirali reprezentančne treninge, a po ločenih skupinah. To je bila prva pripravljalna tekma in seveda jih bo še več,” je pojasnil trener članskih reprezentanc Luka Fonda.

Sicer so bile za Janjo Garnbret in Mio Krampl letos prvotno v ospredju olimpijske igre, za ostale pa domača tekma svetovnega pokala v Stožicah. Oba dogodka so nato morali spomladi odpovedati zaradi pandemije. Sedaj naj bi vrhunec domače sezone napočil septembra, ko se bodo zvrstila državna prvenstva v hitrostnem plezanju, balvanih in težavnosti. Tekma v balvanih naj bi bila v Kopru. Glede mednarodne sezone pa ostaja veliko neznank, saj naj bi bile tekme svetovnega pokala tudi na Kitajskem in v ZDA. V Evropi naj bi začetek sezone predstavljala tekma svetovnega pokala v težavnosti v francoskem Brianconu (21. in 22. avgusta), evropsko prvenstvo pa naj bi med 20. in 29. novembrom gostila Moskva.

Številne letošnje spremembe je najtežje sprejela aktualna svetovna prvakinja v balvanskem in težavnostnem plezanju ter kombinaciji Janja Garnbret, ki je veljala za prvo favoritinjo za olimpijsko zlato medaljo. “Te sezone sem se zelo veselila zaradi olimpijskih iger, ki so bile moj prvi in edini cilj. Med karanteno je bilo zaradi negotovosti tudi veliko nihanj v moji motivaciji, kar sem mi prej nikoli ni dogajalo. Prej sem bila vedno v tekmovalnem ritmu, se pripravljala za nove tekme. Te razmere pa so bile nekaj novega. Šele ko sva s trenerjem naredila nov načrt, se je vrnila tudi motivacija,” je pojasnila najboljša plezalka na svetu. Napovedala je tudi, da se bo malce bolj posvetila hitrostnemu plezanju ter s tem pridobila še v kombinaciji, kar konkurenci zagotovo ne bo preveč všeč.

Druga predvidena potnica na olimpijske igre Mia Krampl je potarnala o tem, kako je ob izbruhu pandemije ostala za dva meseca ujeta na Japonskem. Ko ji je končno uspelo priti nazaj, pa jo je čakala še dvotedenska karantena. Nasprotno od tega je najboljša primorska plezalka Mina Markovič obdobje omejitev gibanja odlično izkoristila. “Sem zelo vesela, ker sem končno našla čas, da sem se lahko posvetila domačim plezališčem in smerem, ki jih še nisem preplezala. Našla pa sem tudi nekaj novih izzivov,” je o spomladanskem plezanju v Ospu in Mišji peči dejala Mina, lani četrta na EP v težavnosti.


Najbolj brano