Novogoričanke so presenetile, Kanalci pa razočarali

Bogat odbojkarski prvoligaški vikend je na moškem vrhu v derbiju kroga potrdil premoč ACH Volleyja nad Calcitom. Tudi prvakinje iz Kamnika nadaljujejo svojo serijo neporaženosti. Za presenečenje kroga so poskrbela dekleta novogoriškega Gen-I Volleyja, ki so ugnala Mariborčanke. Salonit je v Novem mestu premagala Krka, najslabša ekipa v ligi.

Za zmago Novogoričank nad Mariborčankami je največ točk 
prispevala Fatoumatta Sillah (desno). Foto: Nik Velikonja
Za zmago Novogoričank nad Mariborčankami je največ točk prispevala Fatoumatta Sillah (desno). Foto: Nik Velikonja

Prva DOL moški

Krka : Salonit Anhovo 3:2

Dvorana Marof sodnika Kern in Milojević; po nizih: 16, -23, -21, 20, 16.

Salonit Anhovo: Boharev 6, Šarić 8, Jereb, Karnel, Kavčič, Radosavljević 13, Peterlin 21, Kovačič, Tomić 10, Vrtovec 21, Basaneže 11. Trener: Rade Dačović.

Novo mesto Kanalci niso dovolj resno vzeli opozorila lanskega kapetana Dejana Čabarkape, da letos lahko v vsaki dvorani izenačene lige stopijo na mino. Tako je Krka proti favoriziranim cementarjem dosegla prve točke v sezoni. Prva dva niza sta pokazala veliko želja, tveganja in napak na obeh straneh. V odločilnem drugem delu tekme gostje niso izkoristili zaleta iz tretjega niza, ko so na krilih razpoloženih Frana Peterlina in Matica Vrtovca prevzeli skupno vodstvo z 1:2.

V četrtem nizu so Kanalci že na začetku krepko zaostali in dovolili tekmecu, da je izsilil peti niz. Salonitov servis je bil premalo udaren, Dolenjci pa so uspešno postavljali blok. Čeprav so gostje v petem nizu dvignili raven igre, se niso mogli odlepiti. V podaljšani igri, kjer je vsakemu vodstvu sledilo izenačenje, je postalo jasno, da bo zmagala ekipa, ki v zadnjih akcijah ne bo naredila napake, prav zgrešene žoge pa so nato Dolenjcem, za katere je verjetno tekmo kariere odigral nekdanji član Salonita Sergej Drobnič (31 točk), odprle pot do zmage.

Prva DOL ženske

Luka Koper : Krim 0:3

Dvorana OŠ Koper sodnika Adrović in Hodžić po nizih: -14, -19, -16.

Luka Koper: Đukić 8, Kladnik 1, Debernardi (libero, 0 napak), Suljić, Smolnik 10, Uršič 3, Širol 3, Simčić (libero, 3 napake), Šiljić, Pavlovič 3, Kaker 6. Trener: Zoran Jerončič.

Koper Novinke v ligi so v Istri potrdile, da njihova nedavna zmaga proti Grosupeljčankam ni bila le preblisk. Nekdanji članici Gen-I Volleyja Nika Bavdaž s 13 in Pia Blažič s 14 točkami so bile nerešljiva uganka za Koprčanke, ki so si delo zelo otežile s slabim sprejemom servisa. Prevečkrat jih je pričakal dobro postavljen blok gostij. Ob tem domačinke v napadu niso imele razpoložene igralke, saj je le izkušena Dajana Smolnik prišla do dvomestnega številatočk.

Gen-I volley : NKBM Branik 3:1

ŠD Nova Gorica sodnika Jovanović in Perčič; po nizih: -19, 22, 17, 14.

Gen-I Volley: Pene, Grbac 4, Damjanović, Leban 6, Goršek 6, Forštnarič, Đukić 2, Sillah 18, Blažič (libero, 1 napaka), Krajnc. Trener: Miodrag Stojaković.

Nova Gorica Domačinke so naredile pravi podvig. Premagale so Mariborčanke, ki so skoraj celotno obdobje slovenske samostojnosti abonirane za vrh v državnem prvenstvu (DP). Novogoričanke so imele večji del tekme - z izjemo prvega niza - bistveno stabilnejši servis in s tem lažje delo v obrambi ter pri organizaciji napada, kar so posebej v drugem delu tekme dobro izkoristile.

Potem ko so gostje gladko dobile prvi niz in so se veselile prezgodaj, so domačinke v drugem zanesljivo vodile ves čas. Odkritje sezone je bila visoka Gambijka Fattoumata Sillah, ki se je v Novi Gorici začela kaliti že kot kadetinja. Lani je nase opozorila v mladinskem DP, tokrat pa je na pomembni članski tekmi v napadu spravljala v obup favoritinje in na koncu z 18 točkami postala najboljša igralka dvoboja. V tesni končnici drugega niza je izpeljala tudi odločilno akcijo za izenačenje skupnega izida. V tretjem in četrtem nizu so gostje delovale kot razbita vojska. Zanje sta v prvi postavi igrali libero Maja Pahor (1 napaka) in blokerka Mirta Velikonja Grbac (7 točk).

Calcit : Ankaran 3:0

Športna dvorana Kamnik sodnika Novak in Tomec; po nizih: 16, 24, 17.

Ankaran: Markežič 3, Valentinova 15, Pangerc 1, Trobec 8, Valenčič 6, Cerovac 4, Petranović 2, Vedlin Gojčič (libero 1 napaka). Trener: Željko Rulofs.

Kamnik V hudi konkurenci pri državnem prvaku sta priložnost dobili tudi kanalski sestri Špela in Polona Marušič, a točk nista dosegli. Ankarančanke so se po izgubljenem prvem nizu v drugem opomogle. V končnico so vstopile izenačeno (21:21). Dobro so se držale tudi v nadaljevanju, ko je bolgarska Ankarančanka Dobrina Valentinova Hristoskova držala korak še do izida 24:24. Sledili sta napaka Nine Petranović in zaključna akcija igralke tekme Andjelke Radišković, ki je med drugim nanizala kar osem asov. Za kaj več so imele Primorke premalo kakovosti.


Najbolj brano