Novi trener Tabora se ne boji izzivov

Po pretresu, ki ga je sprožil nepričakovan odhod trenerja Andreja Razdrha v Domžale, so v sežanskem Taboru s prihodom 41-letnega Almirja Sulejmanovića obrnili nov list. Skupaj s pomočnikom Dominikom Beršnjakom je v torek vodil prvi trening primorskega prvoligaša.

Napis na majici - Uspeh je v vaših  rokah  - je vodilo trenerja Almirja Sulejmanovića Foto: Matej Glavina
Napis na majici - Uspeh je v vaših rokah - je vodilo trenerja Almirja Sulejmanovića Foto: Matej Glavina

SEŽANA > Dober mesec dni po precej burnem slovesu od velenjskega Rudarja, kjer je bil dolga leta tudi igralec,je Almir Sulejmanović že našel novi izziv. “V tem zahtevnem poklicu se mi je hitro odprla nova priložnost. Sežano sem prepoznal za mlado, ambiciozno okolje. Tak sem tudi sam, saj sem še mlad trener, zato smo se hitro ujeli,” je najprej povedal.

Vas je vodstvo Tabora dolgo prepričevalo?

Almir Sulejmanović

trener NK Tabor Sežana

“Že tega, da so me omenjali kot resnega kandidata za trenerja Tabora, sem bil vesel.”

“Ni bilo potrebe. Kot trener se moram še dokazati, moje samostojno delo v Velenju je bilo prekratko. Ne bojim se izzivov in dokazovanja. Že tega, da so me omenjali kot resnega kandidata za trenerja Tabora, sem bil vesel. Ko smo se usedli, sem jim rekel, odkrito vprašajte vse. Če se bomo ujeli, gremo skupaj naprej. Prvi razgovor z Davorjem Škerjancem in Sašo Guličem je trajal skoraj tri ure, sledil je še pogovor z glavnim pokroviteljem Denisom Hoveljo in nato je bil sklenjen dogovor.”

Rudar je bila vaša prva trenerska funkcija na visoki ravni. Prej ste trenirali nižjeligaše, če imamo pravi podatek?

“Trener sem že sedmo leto. Začel sem v Dravogradu v četrti ligi, skupaj smo napredovali v tretjo ligo, potem sem bil kratko pri tretjeligašu Korotanu, treniral sem kadete Aluminija, mladince Rudarja, zatem sem bil dve leti pomočnik Marijana Pušnika v članski ekipi Rudarja, nato sem jo štiri mesece samostojno vodil.”

Ob vašem imenu je zapisan obstanek Rudarja v prvi SNL v minuli sezoni, saj ste se šele spomladi odlepili od zadnjih dveh mest.

“Klic iz Sežane je potrdil, da so tudi drugod prepoznali moje delo zadnjih mesecev. Najprej so ga prepoznali nogometaši Rudarja, vzdušje v slačilnici se je spremenilo, prav tako reakcija navijačev in mesta. Dobil sem pozitivne odzive. Ko sem prevzel člansko ekipo, je bila deveta, stanje duha ni bilo dobro. Res je, da mi je bilo lažje delati, ker sem bil prej pomočnik in sem tako poznal dobre in slabe plati ekipe. V Sežani se ne bojim izziva, ker ne gre za šok terapijo. Prišel sem v stabilno okolje, ekipa ima značaj, s pomočnikom Dominikom Beršnjakom znava dovolj nogometa, da lahko prenašava izkušnje. Končno merilo pa bo seveda rezultat.”

Zakaj ste za pomočnika izbrali Dominika Beršnjaka?

“Poznava se že 20 let. V Celju sva skupaj igrala poldrugo leto, skupaj sva odšla v tujino, v belgijski Genk, potem sva se znova vrnila v Celje in osvojila pokalni naslov. Postala sva prijatelja. On je trenersko pot začel za mano, vendar sva si izmenjevala literaturo in znanje, ujela sva se pač. Beršnjak je v Švici dobil še dodatno znanje, sicer pa je tehnološki in računalniški 'frik' in nam bo lahko s tem znanjem veliko pomagal.”

Ekipo prevzemate v nenavadnem trenutku. Vaš predhodnik je zabeležil rezultate nad pričakovanji in po poldrugem mesecu sezone odšel. Obenem ekipe niste selekcionirali vi. Kako težko delo vas čaka?

“Kot trener Rudarja sem spremljal tekme Tabora in spoznaval ekipo, malo sem jo tudi analiziral, ker bi morala biti moj tekmec. To se sicer zaradi znanih razlogov, moje zamenjave v Velenju, ni zgodilo. Vsak trener bi si želel nepopisan list in povsem svojo ekipo. Kamorkoli prideš, so nekateri igralci v moštvu že od prej. Čas pokaže svoje. Dlje časa, ko si v klubu, večjo možnost popravkov po svojem okusu (ali po željah kluba) imaš. Verjamem, da je Razdrh dobro selekcioniral ekipo. Imamo mešanico izkušenih in mladih igralcev.”

Kakšen cilj vam je zadal klub?

“Da razmišljamo zgolj o naslednji tekmi. Se dokazovati in si želeti vedno več. Prvenstvo bo še dolgo, razmišljamo pozitivno, tako kot pravi slogan na naših majicah: Uspeh je v vaših rokah. Klub ima lepo podporo s tribun, energija je prava in verjamem, da lahko še rasemo. Prva sezona v prvi ligi je težka in mora biti v znamenju potrditve prvoligaškega statusa.”

Ste pred serijo zahtevnih gostovanj, ko se rezultatska krivulja in s tem vzdušje lahko hitro obrneta navzdol. Kako ste pripravljeni na to možnost?

“Rezultati so v tem poslu edino merilo in tudi krojijo vzdušje. Zavedam se, da situacija ni idealna, izziv je tak, kot je in zato ne bomo trošili energijo za stvari, na katere na moreš vplivati, kot je tekmovalni spored ali žreb. Treba se je spopasti z Muro, dvakrat z Aluminijem in s Celjem.”

Se strinjate s selektorjem reprezentance U-21 Primožem Gliho, da je preveč tujcev v slovenski ligi?

“To je tema za nogometno zvezo. Gliha logično zasleduje interes mlade reprezentance. Sam sem tudi igral v tujini. Prepričan sem, da mora biti tujec boljši od domačega nogometaša in dodana vrednost, v smislu prenosa znanja na mlajše. Tujih nogometašev je res preveč, to je del globalizacije. Nedvomno pa bo nekaj treba ukreniti. “


Najbolj brano