Nogometni udar po arabsko

Lionel Messi je svoj zadnji mundial začel z zadetkom, Argentina pa s šokantnim porazom. Savdska Arabija je pripravila doslej največje presenečenje v Katarju, a tudi sicer eno največjih senzacij na svetovnih prvenstvih v nogometu sploh.

  Savdska Arabija in Salem Al Davsari (v zeleno-belem dresu) sta 
šokirala Argentince.   Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock
Savdska Arabija in Salem Al Davsari (v zeleno-belem dresu) sta šokirala Argentince.  Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock

DOHA > Zgodbe mundiala so sicer tudi zgodbe presenečenj, večjih in manjših. Za štirikratno šampionko Italijo je seveda nepojmljivo, da se še drugič zapored ni prebila na svetovno prvenstvo (SP). Imajo pa naši zahodni sosedje svoj “caporetto” (Kobarid) tudi na mundialih. Leta 1966 so obstali v skupinskem delu, potem ko jih je na zadnji odločilni tekmi z 1:0 premagala Severna Koreja in tako ostali brez napredovanja. Naposled so tudi Argentinci kot branilci naslova na otvoritveni tekmi SP leta 1990 v Italiji nenadejano klonili pred Kamerunom in komaj ujeli napredovanje v izločilne boje kot tretjeuvrščena ekipa v svoji skupini. Nato jih je Diego Maradona popeljal vse do finala.

Tudi v Katarju bodo imeli Argentinci popravni izpit, morda tudi dva. V soboto se bodo pomerili z Mehiko, ki je včeraj v drugi tekmi skupine C s Poljsko, potem ko je Robert Lewandowski v nadaljevanju priigral in zapravil enajstmetrovko, remizirala brez golov. Na mehiški klopi bo tudi Argentinec Gerrardo “Tata” Martino, ki izvrstno pozna svoje rojake in tudi Lionela Messija, ki ga je v sezoni 2013/14 vodil najprej pri Barceloni in nato še v reprezentanci. Dvakrat zapored jo je popeljal do finala južnoameriškega prvenstva. Argentinci so s Čilom obakrat potegnili krajšo po izvajanju enajstmetrovk. Lani se je zdelo, da se je kolo sreče obrnilo v argentinsko in Messijevo smer. Copo Americo so dvignili v Braziliji in do začetka mundiala v Katarju pod taktirko Lionela Scalonija nanizali 36 tekem brez poraza.

Tunizijci ustavili Dance

Na prvi tekmi skupine D sta se Danska in Tunizija razšli brez golov. Tekmeci Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024 so sicer imeli pobudo, a so bili iz protinapadov Tunizijci celo nevarnejši. V drugem polčasu so se Danci pokazali v boljši podobi, a niso našli poti do mreže tekmecev.

Koliko zadetkov bo zabila Argentina na prvi tekmi SP? Tri, štiri, so se sukale napovedi pred dvobojem s Savdsko Arabijo. In res jih je, a naposled je obveljal le eden, Messijev iz enajstmetrovke Preostale tri v prvem polčasu je Slavko Vinčić s pomočniki in video asistenco razveljavil. Krivično pa bi bilo reči, da je Savdska Arabija kaj ukradla. Ne nazadnje je z visoko postavljeno obrambno vrsto pogumno iskala izenačenje. V drugem polčasu je vzela ponujeno in v razmaku pičlih petih minut nadaljevanja z goloma zasukala izid.

Zmagoviti zadetek za končnih 2:1 Salema Al Davsarija je bil mojstrovina, vsekakor vredna številke deset na dresu. Še bolj imeniten in nepozaben gol v slalomskem slogu Maradone proti Angliji v četrtfinalu SP 1986 je osem let kasneje seveda dosegel njegov arabski rojak Said Al Ovairan.Prinesel je zmago proti Belgiji na SP leta 1994 v ZDA, kjer si je Savdska Arabija priigrala uvrstitev v izločilne boje. Vseeno je argentinski skalp (naj)večji, vreden dela prostega dne v domovini.

Francoz Herve Renard ni samo po priimku selektorski lisjak, ki je do naslova afriškega prvaka popeljal Zambijo in Slonokoščeno obalo, pred štirimi leti pa še Maroko na SP. Savdska Arabija se je uigrala že med klubsko sezono. Kar devet nogometašev udarne enajsterice, ki se je zoperstavila Argentini, je članov azijskega prvaka Al Hilala, vsi so rojeni v Savdski Arabiji. Kdo bi si mislil, da bodo stresli gavče in sprožili nogometni udar, kot so med drugim zapisali v argentinskih časnikih.


Najbolj brano