Nogometna jesen bo še vroča

Slovenski nogometni privrženci bodo nocoj z enim očesom pogledovali tudi proti razpletu preostalih tekem 7. kroga v skupini G, sicer pa se v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo obeta sila pestro šestdnevno dogajanje.

 Foto: STA
Foto: STA

EVROPA > V torek bodo tako spravili pod streho štiri petine obračunov v tem kvalifikacijskem ciklu, znani pa bodo tudi prvi udeleženci evropskega prvenstva (EP) leta 2020. Skupinski del v tem ciklu je vendarle precej bolj pregleden kot v preteklosti. Po sklepnih dvobojih, ki bodo na sporedu med 14. in 19 novembrom, bo namreč dopolnjen seznam 20 reprezentanc z vstopnicami za prvenstvo stare celine. Izračun je torej preprost. Za preboj na zaključni turnir s 24 ekipami je treba osvojiti prvo ali drugo mesto v eni od desetih skupin. Dodatnih kvalifikacij, ki so bile praksa v preteklih dveh desetletjih, ne bo.

Za preostala štiri mesta se bodo namreč potegovale reprezentance na štirih zaključnih turnirjih lige narodov (LN), ki bodo od 26. do 31. marca prihodnje leto. Kot je znano, si Slovenija v novoustanovljenem tekmovanju ni uspela izboriti možnosti za popravni izpit. Ali bodo slovenski nogometni privrženci 30. novembra s posebnim zanimanjem pospremili žreb zaključnega turnirja EP, bo torej jasno po skupinskem delu kvalifikacij. Sicer pa doslej še nobena reprezentanca nima v žepu vozovnice za EP, ki bo prvič razpršeno po 12 mestih in državah stare celine. Niti aktualna evropska prvakinja Portugalska, ki je preteklo poletje dvignila tudi prvo lovoriko v LN. V najslabšem primeru bi morala še enkrat v marčevski repasaž, sicer pa ni bojazni, da Cristiano Ronaldo in soigralci prihodnje leto ne bi branili lovorike.

20

reprezentanc si bo po skupinskem delu kvalifikacij priigralo vozovnico za EP

V preostalih štirih dvobojih kvalifikacij Portugalsko čaka ugoden razpored, obračuna z Luksemburgom, domača tekma z Latvijo in gostovanje v Ukrajini, ki se ji nasmiha eno od prvih dveh mest v skupini B. Srbi bodo vozovnico za EP bržkone morali iskati prek zaključnega turnirja LN. Svetovni prvaki in finalisti zadnjega EP, Francozi, bi utegnili v obračunih z neposrednimi tekmeci na Islandiji in doma s Turčijo razjasniti, ali pa še nekoliko zaplesti položaj v skupini H. Sicer pa so nogometni prvokategorniki povečini čvrsto v sedlu, enako velja za reprezentance z bogato tradicijo.

Italijani se bodo, potem ko so izpustili zadnje svetovno prvenstvo, vrnili na veliko tekmovanje, na dobri poti so tudi pogrešani s preteklih treh zaključnih turnirjev Nizozemci, ki pa jih nocoj čaka prvi od dveh ključnih dvobojev s Severno Irsko v skupini C. Finalisti zadnjega SP Hrvati tako kot v večini kvalifikacij niso posebej prepričljivi, a bi lahko z nocojšnjo zmago proti Madžarom v Splitu in točkami iz Walesa izpolnili osnovni cilj.


Najbolj brano