Nika Križnar na stopničkah na Ljubnem

Norvežanka Maren Lundby (254,8 točke) je zmagovalka posamične tekme smučarskih skakalk za svetovni pokal na Ljubnem ob Savinji. Drugo mesto je pripadlo Avstrijki Evi Pinkelnig (252,7), tretje za prve letošnje stopničke pa Niki Križnar (250,0). Ema Klinec (242,3) je bila po tretjem mestu po prvi seriji na koncu šesta.

Nika Križnar Foto: Sta
Nika Križnar Foto: Sta

LJUBNO OB SAVINJI > V boju za zmago sta se na posamični tekmi pričakovano znašli obe najboljši slovenski skakalki te sezone. S tem sta upravičili visoke cilje po sobotni ekipni tekmi, ki sta jo končali na drugem in četrtem mestu v posamični razvrstitvi preizkušnje, ki jo je sicer slovenska reprezentanca končala na drugem mestu za Avstrijkami ter pred Norvežankami.

Boj za zmago na posamični tekmi in uvrstitev na stopničke je bil zelo zanimiv. Prva je od najboljših skočila mlada Avstrijka Marita Kramer, ki je z 91 metrov dolgim skokom vrgla rokavico najprej slovenskima dekletoma. S četrtega mesta po prvi seriji je napadla Križnarjeva. Devetnajstletnica iz Delnic pri Škofji Loki je z 91 metrov dolgim skokom za vsega tri desetinke točke prevzela vodstvo in še pred nastopom svoje kolegice v reprezentanci poskrbela za druge slovenske stopničke na posamičnih tekmah v tej sezoni.

Na vprašanje, katera od Slovenk bo stala na odru za zmagovalke, je odgovorila Ema Klinec, ki je po seriji malce slabših izidov v svetovnem pokalu na Ljubnem skakala precej bolje. Vseeno je v finalni seriji s 86 metri mesto na odru za zmagovalke prepustila svoji dve leti mlajši kolegici v reprezentanci, sama pa je končala na šestem mestu.

“V tej sezoni lahko rečem, da je to moja najljubša skakalnica, saj se mi je vse 'poklopilo'. Skoki so bili vrhunski glede na to, da skozi celotno sezono nisem tako dobro funkcionirala. Spadala sem v deseterico, želela pa sem si še več, a se nikoli ni izšlo tako, da bi stopila na stopničke. Še bolje, da se je izšlo tukaj, saj so navijači vrhunski. To je nekaj najboljšega,” je po še tretji uvrstitvi na najnižjo stopničko v karieri povedala Križnarjeva.

Svoje jubilejne 30. zmage se je sicer pod Rajhovko veselila Lundbyjeva pred Evo Pinkelnig. Norvežanka je letos slavila četrtič, prav tako četrtič pa je bila najboljša na Ljubnem. Skupno je že 62. stala na odru za zmagovalce. “Všeč mi je ta skakalnica, zahtevna je za obvladati, zato sem zelo vesela, da sem dvakrat skočila dobro in slavila v tem lepem koncu tedna,” je povedala zmagovalka posamične preizkušnje in v soboto tretja z reprezentanco Norveške na ekipni tekmi.

Lanska zmagovalka svetovnega pokala se je z zmago v skupnem seštevku močno približala vodilni Avstrijki Chiari Hölzl, in sicer na vsega 26 točk. Tretje mesto v skupnem seštevku zaseda Pinkelnigova, ki za svojo rojakinjo zaostaja 127 točk. Od Slovenk je po tretjem mestu in novih 60 točkah zdaj najboljša Nika Križnar, ki je prevzela osmo mesto s 423 točkami. Osem manj jih ima na devetem mestu zdaj Klinčeva.

Točke sta sicer s 16. in 18. mestom osvojili še Katra Komar (224,0) in Špela Rogelj (222,0), ki sta v primerjavi s prvo serijo malce pokvarili uvrstitvi. Komarjeva je izgubila eno mesto, Rogljeva pa pet. V drugo serijo se od peterice slovenskih predstavnic ni uvrstila le Jerneja Brecl, ki je bila s 76,5 metra dolgim skokom na koncu 39.

Svetovni pokal v smučarskih skokih za dekleta se čez dva tedna nadaljuje na Norveškem v Oslu na slovitem Holmenkollnu. Tam bosta 7. in 8. marca na sporedu dve posamični tekmi.


Najbolj brano