Ni Andreje, je pa zato Tina

Jutri se v Tokiu začenja svetovno prvenstvo v judu z devetčlanskim slovenskim zastopstvom. Žal v njem ne bo Koprčanke Andreje Leški, ki ni pravočasno okrevala po poškodbi.

Bo Tina Trstenjak v Tokiu dodala novo odličje svoji bogati 
zbirki? Foto: Stanko Gruden/STA
Bo Tina Trstenjak v Tokiu dodala novo odličje svoji bogati zbirki? Foto: Stanko Gruden/STA

TOKIO > Za članico JK Bežigrad se je leto 2019 začelo odlično, drugo polovico sezone pa kroji poškodba, ki jo je staknila pred odhodom na evropske igre konec pomladi, ko si je na zaključnih treningih poškodovala ramo. Ob postopnem okrevanju je postalo jasno, da bo morala Andreja Leški izpustiti še drugo veliko tekmovanje, kjer se bodo letos delila odličja, a tudi lepo število točk za olimpijsko lestvico, ki bo merodajna pri določitvi slovenske predstavnice v kategoriji do 63 kilogramov na olimpijskih igrah prihodnje leto. Razlike so sicer še majhne, a Leškijeva je zdrsnila na 12. mesto.

Vodilna na olimpijski lestvici, Tina Trstenjak, ki je zaradi poškodbe prav tako izpustila evropske igre, se je medtem zmagovito vrnila na tekmi svetovnega pokala v Zagrebu. Konkurenca na svetovnem prvenstvu (SP) v Tokiu bo seveda neprimerno močnejša, vključno z branilko naslova in najboljšo judoistko novega olimpijskega cikla v v kategoriji, Francozinjo Clarisse Agbegnenou, ki je bila zlata tudi na igrah v Minsku, ter japonsko falango. A malokdo bolje ve, kako se osvajajo odličja na velikih tekmovanjih, kot Trstenjakova. Aktualna olimpijska prvakinja si je tudi lani na SP priborila bron, ki ga bo branila v sredo.

Prva bo jutri v kategoriji do 48 kilogramov v Tokiu stopila na blazine Maruša Štangar, ki je bila na evropskih igrah bronasta. V Minsku je bila zlata v kategoriji do 78 kg Klara Apotekar, ki bo tekmovala v petek. Dan kasneje pa ji bo v kategoriji nad 78 kg sledila še njena polsestra Anamari Velenšek. Tudi sicer je ženski del slovenske odprave močnejši. Toliko bolj odkar Mihael Žgank zastopa turške barve. Od četverice predstavnikov v moški konkurenci ima kljub slabši sezoni največ možnosti za preboj v zaključne boje lanski evropski prvak Adrian Gomboc, ki se bo v kategoriji do 66 kg na tatamiju boril v ponedeljek.


Najbolj brano