Neprepričljivi Belgijci do zmage proti Kanadi

Nogometaši Belgije so na svoji uvodni tekmi svetovnega prvenstva v Katarju vknjižili pričakovano zmago. Z 1:0 (1:0) so v skupini F v Ar Rajanu premagali Kanado, ki na svetovnih prvenstvih ni igrala že od leta 1986. Z zmago so Belgijci tudi prevzeli vodstvo v skupini F, saj so se pred tem Hrvati in Maročani razšli brez zadetkov.

Nogometaši Belgije so na svoji uvodni tekmi svetovnega prvenstva 
v Katarju vknjižili pričakovano zmago.  Foto: Leo Caharija
Nogometaši Belgije so na svoji uvodni tekmi svetovnega prvenstva v Katarju vknjižili pričakovano zmago.  Foto: Leo Caharija

DOHA > Belgija, druga reprezentanca na lestvici Mednarodne nogometne zveze in tretjeuvrščena ekipa zadnjega svetovnega prvenstva, je bila v dvoboju s Kanado, ki evropske reprezentance na zadnjih 12 tekmah ni premagala, velik favorit. Rezultatsko je naziv upravičila, zabeležila osmo zaporedno zmago v predtekmovalni skupini na svetovnih prvenstvih, s čimer je izenačila rekord Brazilije, toda z igro nikakor ni pokazala, da bi se tudi letos lahko borila za najvišja mesta.

Kanada je pokazala več in bi si zagotovo zaslužila več kot minimalen poraz. Predvsem zaradi igre v prvem polčasu, ko je bila precej nevarnejši tekmec, Alphonso Davies je tudi zapravil enajstmetrovko. Na drugi strani je Belgija dosegla gol iz edine prave priložnosti, v 44. minuti je mrežo zatresel Michy Batshuayi.

Kanada je favorizirane Belgijce na začetku presenetila z napadalno igro. Čeprav si stoodstotnih priložnosti ni pripravila, je bila precej nevarnejši tekmec, njeni igralci so nekajkrat prišli v kazenski prostor, do osme minute jim je manjkal le dober zaključni udarec. V osmi minuti Tajon Buchanan pokazal tudi to, a je žoga na poti do gola zadela Yannicka Carrasca in sodnik je po opozorilu Vara pokazal na belo točko. Najstrožjo kazen je izvedel nogometaš münchenskega Bayerna Alphonso Davies, vendar ne dovolj natančno, vratar Thibaut Courtois je strel ubranil.

Kanadčane to ni zmedlo, še naprej so bili boljši tekmec, na naslednjo priložnost pa so morali čakati do 30. minute, ko je Courtois ubranil nevaren poskus Alistaira Johnstona. Belgijci so bili večji del polčasa povsem v podrejenem položaju, a v slogu izkušenih reprezentanc so pred odhodom na odmor prišli do prednosti. Ne po nevarni akciji, ampak praktično iz ničesar, Toby Alderweireld je s svoje polovice poslal dolgo žogo pred kazenski prostor tekmeca, tam pa se je dobro znašel Michy Batshuayi, ki s strelom ni okleval, njegov poskus pa je bil dovolj močan, da je končal v mreži vratarja Milana Borjana.

Tudi v drugem delu so bili Kanadčani boljši tekmec, posebno lepih priložnosti ni imela. Še najlepšo je v 80. minuti zapravil Cyle Larin, njegov strel z glavo je Courtois brez posebnih težav ubranil. Na drugi strani so Belgijci izvedli nekaj protinapadov, toda brez pravega zaključka.

* Stadion Ahmed bin Ali, gledalcev 40.432, sodniki: Sikazwe (Zambija), Dos Santos (Brazilija), Maringule (Mozambik).

* Strelec: 1:0 Batshuayi (44.).

* Belgija: Courtois, Dendoncker, Alderweireld, Vertonghen, Castagne, Tielemans (od 46. Onana), Witsel, Carrasco (od 46. Meunier), De Bruyne, Hazard (od 62. Trossard), Batshuayi (od 78. Openda).

* Kanada: Borjan, Johnston, Vitoria, Miller, Laryea (od 74. Adekugbe), Hutchinson (od 58. Kone), Eustaquio (od 81. Osorio), Davies, Buchanan (od 81. Millar), Hoilett (od 58. Larin), David.

* Rumeni kartoni: Carrasco, Meunier, Onana; Davies, Johnston.

* Rdeč karton: -


Najbolj brano