Ne dovoliti presenečenja

Slovenski rokometaši bodo svetovno prvenstvo odprli danes v dvoboju z Južno Korejo. Čeprav je pogosto uporabna fraza, da je vsak začetek težak in so presenečenja najbolj verjetna prav v uvodu v velika tekmovanja, pa gre pričakovati, da bodo izbranci Ljubomirja Vranješa v Egiptu pospravili prvi par točk.

Jure Dolenec (z žogo) je imel že pred sedmimi leti na svetovnem 
prvenstvu opravka s Korejci. Slovenija je v Španiji zmagala s 
34:27.  Foto: Denis Sabadin
Jure Dolenec (z žogo) je imel že pred sedmimi leti na svetovnem prvenstvu opravka s Korejci. Slovenija je v Španiji zmagala s 34:27.  Foto: Denis Sabadin

ALEKSANDRIJA > Nenazadnje bo Slovenija v vlogi favorita tudi na preostalih zahtevnejših dvobojih skupine H, v soboto z ruskim zastopstvom in v ponedeljek z Belorusijo. Južna Koreja bi morala v predmestju Aleksandrije vendarle predstavljati lažji zalogaj, čeprav, kot poudarjajo v slovenskem taboru, ne gre pričakovati, da bodo odpor tekmeca zlomili že na začetku dvoboja. Da bi Korejci še pred tekmo izobesili belo zastavo, pa ni v njihovem tekmovalnem značaju.

“Ogledal sem si številne posnetke korejske reprezentance, ki ima kombinacijo izkušenih in mladih igralcev. Tekmeci so neugodni, zato moramo ostati zbrani vseh 60 minut. Korejci praviloma v končnicah popustijo, zato utegne biti prelomna zadnja četrtina dvoboja,” je povedal slovenski selektor, ki bo tekmečev odpor bržkone poskušal streti tudi s kakovostno širino reprezentance. Navsezadnje bo Ljubomir Vranješ med zaključnim turnirjem lahko opravil pet menjav.

Gostitelji začeli z zmago

Na uvodni tekmi 27. svetovnega prvenstva (SP) je Egipt s 35:29 ugnal Čile. Gostitelji so tako včeraj pospravili prvi par točk v skupini G, kjer je zaradi velikega števila pozitivnih testov na novi koronavirus nastop na SP odpovedala češka reprezentanca. Zamenjala jo je Severna Makedonija, ki se bo danes pomerila s Švedsko. S skupino G se bo sicer v drugem delu tekmovanja križala slovenska skupina H, kjer se bodo danes soočili Rusi in Belorusi. Z drugo odpovedjo so postregli Američani. V skupino E je namesto ZDA tako vskočila Švica, ki se bo danes za uvod pomerila z Avstrijo Aleša Pajoviča.

Med 16-erico v današnjem zapisniku ne bo poleg Domna Makuca tudi Urha Kastelica inTilna Kodrina. Oba sta sicer nedavno prebolela novi koronavirus, a je drugo testiranje v Egiptu bojda pokazalo, da sta še vedno pozitivna. Njuna usoda ni znana, kot kaže pa danes ne bosta niti na tribunah dvorane za 5000 gledalcev v Borg El Arabu, ki bo sicer tako kot vsa prizorišča do zadnjega januarskega dne svetovnega prvenstva (SP) samevala.

Na novo stvarnost so se rokometaši v preteklega pol leta stežka, a vendarle, navadili. Vseeno pa utegne biti bivanje v športnem mehurčku, ki lahko za najuspešnejše ekipe traja tri tedne, precej enolično. Slovenski privrženci v domovini se nadejajo, da bodo njihovi ljubljenci vztrajni, čeprav Jure Dolenec noče razmišljati predaleč naprej. Reprezentančni kapetan zatrjuje, da so s kolegi osredotočeni na obračun s Korejci, ki so svojevrstna neznanka.

Od zadnjega medsebojnega soočenja na SP v Španiji, kjer je Slovenija prijetno presenetila s četrtim mestom, je minilo že sedem let. Odtlej se je precej spremenilo, vsaj v slovenski reprezentanci. Dolenec in druščina so v Španiji nakazali, da lahko mešajo štrene tudi rokometnim prvokategornikom, potrditev pa je prišla na naslednjih velikih tekmovanjih, na katerih današnjim tekmecem v zadnjem desetletju pripadajo obrobne vloge. “Korejci stavijo na globoko obrambo in hitro igro. Tekma bo zahtevna, toliko bolj, ker gre za našo prvo na prvenstvu, ki ga velja začeti z zmago,” je povedal Dolenec.


Komentar novinarja

Aleš Sorta

V arabski zimi slovenska pomlad

Začetek svetovnega prvenstva (SP) za rokometaše je bil v znamenju odpovedi. Da bo novi koronavirus krojil zaključni turnir v Egiptu, je bilo jasno že lep čas. Potem ko se je vrsta posameznikov - bodisi prostovoljno bodisi posledično - odpovedala nastopu v deželi faraonov, pa so pozitivni testi preprečili pot na sever Afrike celo dvema reprezentancama. Trdovratni virus je torej, še preden se je rokometna žoga včeraj zavrtela, pokazal svojo (izločilno) moč. Slovenska izbrana vrsta ima za ...

Preberi več

Najbolj brano