Naslov evropskega prvaka Jakobsenu, Mezgec šesti

Nizozemec Fabio Jakobsen je novi evropski prvak v cestnem kolesarstvu. Po 209,4 km dolgi trasi od Murnaua do Münchna je v ciljnem sprintu zanesljivo ugnal Francoza Arnauda Demara in Belgijca Tima Merlierja. Najboljši Slovenec je bil Luka Mezgec na šestem mestu.

Luka Mezgec Foto: STA
Luka Mezgec Foto: STA

MÜNCHEN > Štiriintridesetletni Kranjčan Luka Mezgec je tako dosegel tretjo najboljšo uvrstitev na evropskih prvenstvih za slovensko reprezentanco. Pred tem je bil Mezgec peti na EP v danskem Herningu, lani pa je ta uvrstitev uspela tudi Tadeju Pogačarju v italijanskem Trentinu.

Za 25-letnega Fabia Jakobsena je to prvi naslov evropskega prvaka, hkrati pa 37. zmaga v karieri. Za nizozemsko kolesarstvo je to prvi naslov po eni srebrni in eni bronasti kolajni. Nizozemci so s tem prekinili niz štirih zaporednih zmag Italijanov, ki so tokrat ostali brez kolajne.

"Z reprezentančnimi kolegi, ki so tukaj, ne dirkamo prav veliko skupaj, a napravili smo odličen načrt. Vsi so opravili svoje delo in me pripeljali v odličen položaj. Z veliko hitrostjo sem prišel za Merlierjevo kolo, ki sem ga videl kot največjega tekmeca in ga nato iz zavetrja tudi prehitel. Presrečen sem z naslovom evropskega prvaka," je dejal Nizozemec.

"Prvi klanec sem brez težav preživel, na drugem, strmem pa sem se kar mučil, saj to ni moj teren. A uspelo se nam je prebiti čez klanec, za nadaljevanje pa smo imeli odlično ekipo, ki je brez težav nadzorovala dirko. Prišli smo v super položaj, Danny van Poppel pa je še enkrat več dokazal, da je eden najboljših v teh sprinterskih vlakih," je ekipo pohvalil Jakobsen.

Naslova na tekmovanju, ki v članski konkurenci poteka od leta 2016, zaradi težav s srcem ni branil Italijan Sonny Colbrelli, ki je lani v dvoboju za zmago ugnal Belgijca Remca Evenepoela.

Preizkušnja je potekala po pričakovanem scenariju. Glede na traso, ki je odgovarjala sprinterjem, so ekipe z najboljšimi posamezniki dovolile pobeg dveh kolesarjev, tudi v nadaljevanju pa so zanesljivo odgovarjale na redke napade na dveh bolj izpostavljenih klancih in v zadnjem delu trase.

Po najbolj strmem vzponu po dobrih 90 km je poskušal tudi slovenski kolesar Jan Tratnik, a ni imel uspeha. Slovenska osmerica predvsem s Tratnikom na čelu kot motorjem ekipe je dirko odpeljala po pričakovanjih in delala za Mezgeca. V zaključku je 34-letni Kranjčan dobro kolesaril v gneči in na koncu zasedel šesto mesto.

Selektor slovenske odprave Uroš Murn je na Bavarsko poleg Mezgeca odpeljal še Tilna Finkšta, Aljaža Jarca, Domna Novaka, Davida Pera, Jako Primožiča ter Matica Žumra in Tratnika, ki bosta v sredo nastopila še v vožnji na čas.

Na EP bosta v sredo na vrsti vožnji na čas v Fürstenfeldbrucku v okolici Münchna tako za moške kot ženske, v nedeljo pa se bo cestni del kolesarskega prvenstva stare celine končal z žensko cestno preizkušnjo.

Rezultati

Cestna dirka, München (209,4 km), člani: 1. Fabio Jakobsen (Nizozemska) 4:38:49, 2. Arnaud Demare (Francija) isti čas, 3. Tim Merlier (Belgija), 4. Danny van Poppel (Nizozemska), 5. Sam Bennett (Irska), 6. Luka Mezgec (Slovenija), 7. Elia Viviani (Italija), 8. Alexander Kristoff (Norveška), 9. Jon Aberasturi (Španija), 10. Mads Pedersen (Danska) ... 55. Jaka Primožič (Slovenija) + 0:18, 59. David Per (Slovenija) 0:25, 60. Tilen Finkšt (Slovenija) isti čas, 88. Jan Tratnik (Slovenija) 1:45, 106. Aljaž Jarc (Slovenija) 3:31, 109. Matic Žumer (Slovenija) isti čas ... Odstop: Domen Novek (Slovenija) ...


Najbolj brano