Napredovale štiri primorske ekipe

V sredo so odigrali večino tekem osmine finala ženskega in moškega odbojkarskega pokala Slovenije. Napredovale so štiri od petih primorskih ekip. Četrtfinalisti so fantje Salonita Anhovo ter dekleta Gen-I Volleyja, Ankarana in Luke Koper.

Sobotno medsebojno ligaško tekmo so dobile odbojkarice Luke Koper (v rumenih dresih), skupaj z Ankarančankami pa so se uvrstile 
tudi  med osmerico najboljših ekip v pokalnem tekmovanju. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Sobotno medsebojno ligaško tekmo so dobile odbojkarice Luke Koper (v rumenih dresih), skupaj z Ankarančankami pa so se uvrstile tudi med osmerico najboljših ekip v pokalnem tekmovanju. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Pokalno tekmovanje je dobra priložnost za uveljavitev manj znanih ekip in vedno postreže s kakšnim presenečenjem. V moški konkurenci v to kategorijo z uvrstitvijo v osmino finala sodi rekreativna ekipa ŠD Hit iz Šempetra, ki je sestavljena iz veteranov - nekdanjih članov primorskih ligašev. Že v predtekmovanju (tam so bili na sporedu štirje krogi) so izpadli vsi tretjeligaši. V sredo je bilo presenečenj konec. Hitovce je s 3:0 (1 3, 10, 17) ustavil finalist lanskega tekmovanja, kamniški Calcit. Na sporedu sta bila tudi dva prvoligaška obračuna, ki sta se razpletla v skladu s položajem ekip na lestvici. Kanalski Salonit Anhovo je že v torek s 3:1 premagal Hoče, Krka pa je brez izgubljenega niza izločila Črnuče.

Ostale moške tekme so se razpletle pričakovano - z zmagami prvoligašev nad drugoligaši s 3:0. Prvak ACH Volley je izločil štajerski SIP, Triglav je bil boljši od Braslovč, Panvita Pomgrad od Fužinarja, Šoštanj Topolšica od Brezovice, Maribor pa od Žužemberka.

V četrtfinalu bo Salonit 21. novembra prvič igral z ACH Volleyjem, za katerega uspešno igra tudi Kanalec Jure Okroglič. Povratna tekma bo 27. novembra v Kanalu. Neugoden žreb bo cementarjem bržkone preprečil igranje na zaključnem turnirju četverice. Udeleženec lige prvakov je realno zanje pač prevelik zalogaj. Ostali pari so - Panvita-Pomgrad :Triglav, Šoštanj Topolšica : Calcit in Krka : Maribor.

Presenečenja pri ženskah

V ženski konkurenci je bilo dogajanje precej bolj zanimivo. Že z uvrstitvijo v osmino finala so presenetili tretjeligaš Kajuh Šoštanj (s prvakom Calcitom je igral včeraj po oddaji naših besedil v tisk) in dva drugoligaša - Šentvid Vital in podmladek mariborske NKBM Branika. Za Šentvid se je tu pot končala (finalist NKBM Branik I je zmagal s 3:0), z izjemnim pohodom pa so nadaljevale mlade Mariborčanke, ki so s 3:2 izločile prvoligaša iz Grosupljega. Drugo presenečenje je pripravil član prve B lige Krim, ki je s 3:2 premagal prvoligaša Formis.

Na ostalih tekmah proti članom prve B lige so napredovali A ligaši. Po treh nizih (18, 16, 18) je Gen-I Volley v Novi Gorici odpihnil Zreče. Ankaran je imel kar nekaj dela s Ptujem, a je zmagal s 3:1 (-22, 10, 14, 11). Kar pet nizov je potrebovala Luka Koper, da je ugnala podmladek Calcita, ki je dvakrat izničil vodstvo Primork (po nizih 22, -22, 21, -20, 10). Tekma SIP (prvoligaš) : Braslovče (drugoligaš) se je končala včeraj že po oddaji naših besedil v tisk.

Ženski četrtfinalni obračuni bodo 27. novembra. Ankaran skoraj gotovo čaka pokalni zmagovalec Calcit. Bolj napet bo obračun lanskih finalistov državnega prvenstva Gen-I Volleyja in NKBM Branika. Luka Koper bi morala biti favorit v boju s Krimom. Preostali par bo verjetno SIP : NKBM Branik II.


Najbolj brano