Najverjetnejši je izgon številke 1 svetovnega tenisa

Avstralski minister za priseljence Alex Hawke je včeraj uporabil izvršna pooblastila za preklic vize prvega teniškega igralca sveta Srba Novaka Đokovića na podlagi javnega interesa. Đokoviću grozi izgon tik pred začetkom odprtega prvenstva Avstralije, kar skuša preprečiti na sodišču. Današnje pravdanje se bo zavleklo v nedeljo, teniški turnir pa se prične v ponedeljek.

Vse kaže, da bo številka 1 svetovnega tenisa iz Avstralije hitro odšel, tako kot je prišel. Foto: Profimedia
Vse kaže, da bo številka 1 svetovnega tenisa iz Avstralije hitro odšel, tako kot je prišel. Foto: Profimedia

MELBOURNE > “Uporabil sem svoja pooblastila po členu 133C(3) zakona o priseljevanju za preklic vize Novaka Đokovića na podlagi zdravstvenih razlogov in zaradi ohranjanja reda, saj je to v javnem interesu,” je v izjavi zapisal minister Alex Hawke. Njegov korak je zadnji v več kot teden dni dolgi sagi o vstopu srbskega tenisača v državo. Mejna policija je necepljenemu 34-letnemu zvezdniku že 6. januarja preklicala vizo za vstop v državo zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za vstop v času pandemije novega koronavirusa. Odločitev mejne policije je nato 10. januarja razveljavilo zvezno prizivno sodišče na podlagi ugotovitve, da Novaku Đokoviću na meji ni bila omogočena pravična obravnava. Od takrat se je Srb lahko svobodno gibal po državi in se pripravljal na prvi turnir za grand slam te sezone, po včerajšnjem posegu Hawka pa Đokoviću grozi izgon iz države. A so se odvetniki teniškega zvezdnika na odločitev nemudoma pritožili, uvodno obravnavo pa je že v večernih urah v Melbournu opravil isti sodnik, ki je odločil v Đokovićev prid pred dnevi. Sodnik Anthony Kelly se je tokrat odločil predati primer rednemu zveznemu sodišču, ki ga bo obravnaval v nedeljo.

Zaplet na zaplet

Glavno vprašanje v primeru se vrti okoli tega, ali Đoković sploh lahko vstopi v Avstralijo kot necepljen tujec. Po obstoječih pravilih obstajajo izjemno stroge izjeme, med katerimi ni prebolelosti covida-19 v zadnjih šestih mesecih, na kar se sklicuje Srb. To izjemo so sicer med svojimi pravili uvrstili prireditelji OP Avstralije in s tem poskrbeli za zmedo. Poleg tega se je v zadnjih dneh odprlo več vprašanj glede Đokovićeve decembrske prebolelosti covida. Srb je priložil pozitiven test PCR s 16. decembra, mediji pa so izbrskali objave o več njegovih javnih nastopov v naslednjih dveh dneh. Srb je kasneje javno priznal, da se 18. decembra v Beogradu ni izoliral, ko je opravil intervju z novinarjem francoskega športnega medija L'Equipe. Za nastope v javnosti dan prej je zatrdil, da še ni imel izvida testa. Dodatno je na obrazcu za vstop v Avstralijo zanikal, da bi v 14 dneh pred prihodom v Avstralijo obiskoval druge države, a je nato postalo jasno, da je v drugi polovici decembra potoval med Srbijo in Španijo. Pri tem je priznal “človeško napako” njegovega agenta pri izpolnjevanju obrazca.

Za vstop v Avstralijo po obstoječih pravilih obstajajo izjemno stroge izjeme, med katerimi ni prebolelosti covida-19 v zadnjih šestih mesecih, na kar se sklicuje Srb.

91 odstotna precepljenost raste

Zaradi vseh zapletov je vprašanje njegovega vstopa v Avstralijo v zadnjih dneh poželo ogromno pozornosti po svetu. Še največ pa v deželi tam spodaj, kjer je to postalo tudi pomembno politično vprašanje. Avstralci so bili namreč v zadnjih dveh letih deležni izjemno strogih ukrepov za zajezitev pandemije na svetu, vključno z dolgimi zaprtji države in omejitvami za vrnitev Avstralcev iz tujine, ki tako večino časa niso mogli niti obiskati svojcev. Ob sprostitvi nekaterih ukrepov so se v zadnjih mesecih Avstralci množično cepili: precepljenost v državi je trenutno več kot 91-odstotna in raste.


Najbolj brano