Najhitrejši je bil Kamničan

Nedeljska otvoritvena dirka sezone gorskega kolesarstva v Sloveniji je v močni italijanski konkurenci prinesla slovenskega zmagovalca. Maraton po spodnji Vipavski dolini in Goriškem Krasu je dobil član kamniškega Calcita Rok Naglič.

Iz Mirna je proti Krasu startalo več kot 400 kolesarjev.  Foto: Igor Mušič
Iz Mirna je proti Krasu startalo več kot 400 kolesarjev.  Foto: Igor Mušič

MIREN > Avto moto karting klub Ales.ca-racing iz Mirna in Kolesarsko društvo Deš Fleš iz Šempetra sta tudi letos v Mirnu dobro organizirala že sedmo otvoritveno dirko sezone gorskih kolesarjev - maratoncev. Več kot 400 tekmovalcev in rekreativcev iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Avstrije je čakalo 41 razgibanih kilometrov z napornimi in precej kamnitimi vzponi na najbolj znana vrhova Goriškega Krasa - na Fajti hrib in Cerje.

Višinske razlike se je nabralo za kar 850 metrov, skozi cilj pa je najhitreje - v uri 35 minutah in 13 sekundah - prišel član kamniškega Calcita, najboljši Slovenec v olimpijskem krosu, Rok Naglič. Šele v finišu se je otresel lanskega mirenskega zmagovalca, Italijana Diega Cargneluttija, ki je zaostal za enajst sekund. Korošec David Ivartnik (Energija) vodilnima s časom 1:36,48 ni bil nevaren. Med Primorci se je najbolje odrezal kolesar MBK Črni Vrh Miha Klemenčič. Čas 1:39,19 je zadoščal za osmo mesto.

V ženski konkurenci je po uri, 49 minutah in 39 sekundah slavila domžalska tekmovalka v olimpijskem krosu Vita Movrin (Energija) pred klubsko kolegico Tamaro Homar (2:00,41) in Natalijo Anderluh (Bike republic, 2:03,19). Med Primorkami je najhitreje - do desetega mesta - prikolesarila predstavnica organizatorja Andreja Križnič (Deš Fleš, 2:19,08).

Več uspeha za Primorce je bilo v veteranskih kategorijah, kjer so se posebej izkazali kolesarji Izvira Vipave. Tokrat so se s kategoriziranimi tekmovalci v olimpijskem krosu skupaj borili številni amaterji. Naslednja dirka v slovenskem gorsko-kolesarskem koledarju pa bo že prava - za kategorizirane dirkače. Slovenski pokal v olimpijskem krosu bo namreč 24. marca imel tradicionalno otvoritveno postajo na dirki XCO Griči v Vrtojbi, kjer bo gostitelj domači Deš Fleš.


Najbolj brano