Najboljšim športnikom še naprej dovoljena vadba in tekmovanja

Vlada je pozno sinoči sprejela odlok o začasnih omejitvah športnih dejavnosti po razglasitvi epidemije, ki bo po današnji objavi v uradnem listu začel veljati v četrtek. Odlok pa še naprej dovoljuje pripravo in tekmovanja najboljšim športnikom ter z močnimi omejitvami tudi rekreacijo vsem državljanom.

Fotografija je simbolična. Foto: Andrej Rijavec
Fotografija je simbolična. Foto: Andrej Rijavec

LJUBLJANA > Vadba je tako dovoljena športnikom olimpijskega razreda, teh je po podatkih Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) 49, svetovnega (144), mednarodnega (366) in perspektivnega razreda (693) ter poklicnim športnikom. Slednjih je po razvidu ministrstva, pristojnega za šport, okrog 500. Vsi omenjeni morajo biti starejši od 15 let in morajo biti vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Predsedstvo Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) je na današnji seji sprejelo odločitev, da z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa za obdobje 14 dni prekine vsa tekmovanja pod okriljem OZS. Zadnje tekme bodo na sporedu danes. "Na Odbojkarski zvezi Slovenije smo kljub možnosti, da bi na podlagi odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti lahko nadaljevali s tekmovanji v prvi slovenski odbojkarski ligi, sprejeli odločitev, da za obdobje dveh tednov prekinemo vsa tekmovanja," so zapisali na OZS. "Na OZS bomo skrbno spremljali situacijo in razmere v državi in odbojkarskih klubih ter na podlagi teh sprejemali nadaljnje odločitve, seveda v skladu z odloki slovenske vlade ter navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za šolstvo, znanost in šport," so še dodali pri odbojkarski zvezi.

Dovoljen tekmovalni, poklicni in vrhunski del športa

"Šport se v določenem delu omejuje, predvsem bo ostal tekmovalni, poklicni in vrhunski del športa. Športniki omenjenih kategorij lahko trenirajo in tekmujejo. Prav tako se lahko izvajajo mednarodne tekme in članske državna prvenstva najvišje ravni ter mednarodna klubska tekmovanja. Prav tako omenjene skupine lahko trenirajo za mednarodna tekmovanja," je povedal generalni sekretar OKS Blaž Perko, ki pa je dodal, da je to razumevanje vladnega odloka s strani OKS, ki neposredno sodeloval pri pripravi ni sodeloval.

Perko je dodal, da odlok daje tudi možnost udeležencem tekmovanj potovanja v drugo regijo, kjer je prizorišče tekme.

V kolektivnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj v najvišje ravni nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja v hokeju na ledu, košarki, nogometu, odbojki in rokometu, a brez gledalcev.

Dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev

Prav tako je dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev, kot so svetovno in evropsko prvenstvo ter kvalifikacijske tekme državne reprezentance za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu. Športnikom, ki se udeležujejo teh tekmovanj, je dovoljena tudi športna vadba.

V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev, svetovno in evropsko prvenstvo ter svetovni pokal.

"Če primerjano marec in april, ko je bila prvič razglašena epidemija, je tokrat bolje, športni objekti v določeni meri ostajajo odprti. Ni popolnega zaprtja dejavnosti, to je pozitivno, poleg tega pa je mogoča tudi rekreacija v omejenem obsegu. Do 15 leta pa športniki ne morejo tekmovati, ta del je začasno zaustavljen," je dodal Perko.

Perko pričakuje, vsaj v začetku izvajanja odloka, nekaj logističnih težav pri izvedbi tekmovanj in treningov. Ampak trenutne zdravstvene razmere to zahtevajo. Ob vsem tem, pa ostaja naš poziv, da vsi nadaljujejo z dejavnostmi v skladu z navodili za preprečevanje okužb, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Podatkov, da bi se na športnih prireditvah doslej tekmovalci množično okužili in bi tam nastala, na OKS nimamo. Želimo, da tako tudi ostane," je izpostavil Perko.

"Šport je pomemben za zdravje, ne le za telesno, ampak tudi za psihično in za splošno počutje. Na športne aktivnosti ljudje hodijo zdravi z željo, da zdravi tudi ostanejo," je še dodal Perko.

Rekreacija je glede na ukrepe vlade dovoljena individualno, v družinskem krogu in v skupinah do šestih oseb ob upoštevanju trimetrske medsebojne razdalje, treningi in tekme pa za vrhunske športnike.


Najbolj brano