Najboljši so bili domačini

Atletski klub Gorica je na stadionu v novogoriškem športnem parku gostil primorsko atletsko prvenstvo srednjih šol. Na njem so bili po številu odličij najuspešnejši dijaki Šolskega centra Nova Gorica.

Največje presenečenje je v Novi Gorici z zmago na 400 metrov 
pripravil Timothy Furlanič. Foto: Luka Calrevaris
Največje presenečenje je v Novi Gorici z zmago na 400 metrov pripravil Timothy Furlanič. Foto: Luka Calrevaris

NOVA GORICA > Primorsko atletsko prvenstvo srednjih šol je potrdilo podatke, ki jih poznamo že iz klubske atletike. Daleč najboljši je podmladek na Goriškem, kraljica športov pa je na severnem koncu naše pokrajine precej bolje razvita kot na Krasu in v Istri. Med desetimi šolami, ki so osvojile odličja, je na vrhu Šolski center Nova Gorica (11 odličij) pred Gimnazijo Nova Gorica (9). Na tretjem mestu (po 5) sta Škofijska gimnazija Vipava in Gimnazija Tolmin. Na Krasu vodi Srednja šola Srečko Kosovel Sežana (3), v Istri pa Gimnazija Koper (2).

Nekatere moške discipline so prinesle kakovostno raven državnega prvenstva starejših mladincev. Izstopal je skok v daljino, kjer je dijak ŠC Nova Gorica Tine Šuligoj pristal pri kar 709 centimetrih. Tudi najbližja tekmeca sta bila solidna. Žan Skok iz sežanske SŠ Srečka Kosovela je doskočil pri 629, Jure Štrancar iz ŠC Nova Gorica pa pri 601 centimetru.

V tekih je najbolj presenetil dijak SŠ Izola Timothy Furlanič, ki je 400 metrov pretekel z dobrim osebnim rekordom 49,94 in je s tem presenetil na državni ravni bolj uveljavljena tekmeca iz klubske atletike, Žana Žorža (GEŠP Piran, 51,44) in Lenarta Kobala (ŠC N. Gorica, 51,75).

Na stometrski progi se je meji desetih sekund približal dijak ajdovske SŠ Veno Pilon Žiga Leban (11,11). Na naslednjih mestih sta hitro tekla tudi novogoriška gimnazijca Rok Kocina (11,28) in Nejc Gasparič (11,57).

V ženski konkurenci izrazito kakovostnih dosežkov ni bilo. Kvalifikacije teka na sto metrov so sicer obetale izenačen in hiter dvoboj novogoriške gimnazijke Nike Vrabec in dijakinje SŠ Izola Klare Begić, ki je bila lani celo absolutno najhitrejša Primorka na tej progi. Ločile so ju dve stotinki sekunde, vendar je favoritinja Begićeva nato odstopila, v finalu pa je slavila Vrabčeva (13,12) pred učenkama Škofijske gimnazije Vipava Petjo Premrl (13,21) in Nušo Žmak (1¸3,32).


Najbolj brano