Na Reki tudi s primorskim okusom

Sinoči se je končal skupinski del lige prvakov, drevi pa bo udeležence izločilnih bojev dal še zadnji krog evropske lige, v kateri bo v spomladanskem nadaljevanju tudi opazen delež slovenskih nogometašev.

Miha Mevlja (desno) si je z Zenitom že zagotovil napredovanje v izločilne boje evropske lige.
Miha Mevlja (desno) si je z Zenitom že zagotovil napredovanje v izločilne boje evropske lige. 

EVROPA > Uvrstitev v šestnajstino finala si je že zagotovil Zenit z Miho Mevljo. Primorski reprezentant v zadnjem obdobju pretežno igra v evropski ligi, medtem ko v ruskem prvenstvu Roberto Mancini daje prednost drugim branilcem. Če bo italijanski trener ostal zvest rotacijam, gre pričakovati, da bo Mevlja začel tekmo. Potem ko sta si tako klub iz St. Peterburga kot tudi Real Sociedad priigrala vozovnici za izločilne boje, bo šlo v San Sebastianu drevi za skupinski primat, ki naj bi v šestnajstini tekmovanja prinesel lažjega tekmeca, ni pa nujno. Kakorkoli, Zenitu za ubranitev prvega mesta zadostuje že remi.

Za uvrstitev v izločilne boje pa nimata več možnosti preostala primorska nogometaša v evropski ligi. Tim Matavž z Vitessom še ni okusil slasti zmage. Nizozemskim pokalnim prvakom se ponuja priložnost drevi, ko bodo gostili Nico, ki si je z Laziem že zagotovila napredovanje. Klub z Azurne obale je za razliko od prejšnje sezone daleč od francoskega vrha, zato gre pričakovati, da bo trener Lucien Favre drevi prihranil pot najmočnejšim adutom, vključno z Mariom Balotellijem. Na drugi strani je tudi Vitessu poglavitna skrb domače prvenstvo, zato je vprašanje, koliko in če sploh kaj minut, bo dobil Matavž.

V preostalih skupinah evropske lige si je preboj v izločilne boje si je že zagotovila Atalanta Josipa Iličića in Jasmina Kurtića. V Bergamu ji proti Lyonu za prvo mesto zadostuje že remi. Benjamin Verbič bo s Köbenhavnom doma proti moldavskemu Šerifu lovil zmago, ki bi mu prinesla uvrstitev v šestnajstino finala. Žreb izločilnih bojev bo v ponedeljek.

Gotovo pa v zadnji tekmi skupinskega dela evropske lige ne bo Domna Črnigoja. Škofjot se je po poškodbi, ki ga je z igrišč oddaljila za več kot mesec dni, sicer vrnil na zelenice, a so ga pretekli teden spet začele pestiti zdravstvene težave. Črnigoj, ki se ga z Enejem Jeleničem omenja kot morebitna novinca na prihodnjem reprezentančnem seznamu novega selektorja Tomaža Kavčiča, je tako izpustil prvenstveno gostovanje Lugana pri Grasshoppersu, preskočil pa bo tudi zadnjo tekmo skupinskega dela evropske lige v Bukarešti proti vodilni ekipi skupine Steaui. Švicarski klub, ki je dvakrat zmagal, ima slabšo medsebojno gol razliko v primerjavi z Viktorio Plzen, zato je kljub morebitnemu točkovnemu izenačenju ne more prehiteti na drugem mestu.

Tudi Rijeka Matjaža Keka je izgubila že vse možnosti za napredovanje, gostovanje Milana na Rujevici pa bo vseeno poseben dogodek. Nenazadnje imata oba kluba precej primorskih privržencev. V Evropi najbolj trofejnemu italijanskemu klubu gre v serie A sicer slabo od nog. Tudi novi trener Gennaro Gattuso ni zasukal rezultatske krivulje, res pa je, da je Milan precej uspešnejši v evropski ligi, v kateri si je že krog pred koncem zagotovil prvo mesto v skupini. Za klub s Kvarnerja, kjer je predsednik Damir Mišković napovedal odkup večinskega lastniškega deleža, pa bi bil Milanov skalp vsekakor lepa trofeja. Pred dobrimi tremi desetletji je po zaslugi Ajdovca Adrijana Fegica na Kantridi padel tudi mogočni Real, kjer zdaj kraljuje Cristiano Ronaldo, najverjetnejši dobitnik prestižne nagrade Zlata žoga, ki ga bodo razglasili danes.


Najbolj brano