Na Pokljuki prednost za dekleta

Biatlonska karavana je zbrana na Pokljuki, ki gosti četrto postajo svetovnega pokala v sezoni 2022/23. Do nedelje se bo zvrstilo šest tekem, od tega štiri posamične. Spored danes odpira ženski sprint.

Anamarija Lampič je prenesla značilni nasmeh iz smučarskega 
teka tudi v biatlonske vrste.  Foto: Smučarska zveza Slovenije
Anamarija Lampič je prenesla značilni nasmeh iz smučarskega teka tudi v biatlonske vrste.  Foto: Smučarska zveza Slovenije

POKLJUKA > Pokljuka je bila nazadnje središče biatlonskega dogajanja pred dvema letoma, ko je bilo na Rudnem polju svetovno prvenstvo. Odtlej se je marsikaj spremenilo, tudi vreme. Februarja 2021 je na Pokljuki vladala prava zimska idila, v kateri pa gledalci zaradi zaščitnih ukrepov niso mogli uživati. Novi koronavirus se sicer še ni poslovil, a za navijače so vrata na športna prizorišča brez posebnih omejitev znova odprta.

Domače privržence bi utegnil v večjem številu pritegniti že današnji ženski sprint. Od predčasnega tekmovalnega slovesa Teje Gregorin po dopinški kazni v Sloveniji ni bilo biatlonke, ki bi lahko mešala štrene pri vrhu oziroma vsaj med najboljšo deseterico. Do letošnje sezone. Potem ko je Anamarija Lampič lani izpeljala (zimski) prestop desetletja pri nas, le ni bilo pričakovati, da bo nekdanja smučarska tekačica, ki je blestela zlasti v sprintih, takoj posegla po najvišjih mestih v biatlonskem svetovnem pokalu. Uspelo ji je že na premierni tekmi.

Spored na Pokljuki

> danes ob 14.20 sprint, ženske;

> jutri ob 14.20 sprint, moški

> sobota ob 11.30 zasledovanje, Ž; ob 14.45 zasledovanje, M

> nedelja ob 11.45 mešani pari; ob 14.25 mešane štafete.

V avstrijskem Hochfilznu je bila Lampičeva seveda hitra v smučini, tudi na strelišču pa se ji roka ni (prevečkrat) zatresla, kar ji je v sprintu prineslo peto mesto. Ni slabo za novinko, ki je prej in potem tekmovala le na tekmah nižje biatlonske ravni. Razumljivo je, da se Lampičeva v karavano svetovnega pokala vrača na domači Pokljuki, kjer jo za uvod čaka prav sprint. Rezultatske napovedi so zlasti v biatlonu nehvaležne.

Razmerja moči se lahko spremenijo že v smučini, še prej pa na strelišču. V obeh prvinah gre upati, da bo 27-letna Lampičeva v dobri dnevni formi, ob za ta čas visokih temperaturah pa bosta pomembna tudi izbira materiala oziroma smučarski servis. Lepega izhodišča pred petkovo zasledovalno tekmo se nadeja še Polona Klemenčič, ki bi z Lampičevo lahko tvorila tudi močno žensko navezo v mešani štafeti, kar bi dvignilo tudi slovenske delnice.

Jakov Fak kljub 35 letom še ni rekel zadnje biatlonske besede, prihod trofejnega tekmovalca in pozneje trenerja, Nemca Ricca Grossa,pa naj bi v prvi vrsti pripomogel k temu, da bi mladi val z Alexom Cisarjem, Lovrom Plankom in Antonom Vidmarjem uresničil lepe obete tudi v članski konkurenci. Moški spored se bo na Pokljuki prav tako začel s sprintom, ob jutrišnjem dnevu svetih treh kraljev pa se prireditelji nadejajo tudi večjega obiska iz okoliških držav, zlasti Avstrije, Nemčije in Italije, ki se lahko pohvalijo z biatlonci in biatlonkami iz (širšega) svetovnega vrha.

V moški konkurenci sta na prvih treh postajah sezone sicer izstopala Norvežana Johannes Thingnes Boe in Sturla Laegreid, med dekleti pa v skupnem seštevku svetovnega pokala vodi Francozinja Julia Simon.


Najbolj brano