Na letošnji ultra trail Vipavska dolina že preko 700 prijav

Ultra trail Vipavska dolina je bila že v preteklih letih znan kot ena najzahtevnejših tekaških prireditev v Sloveniji, kjer tekači tečejo v naravi in pri tem premagujejo velike razdalje ter višinske metre. Letos bodo tekačem, prijavljenih je že preko 700, prvič ponudili za marsikoga nepredstavljivo ultra razdaljo 100 milj (160 kilometrov).

Na Ultra trail Vipavska dolina bodo tekačem prvič ponudili za 
marsikoga nepredstavljivo ultra razdaljo 100 milj (160 kilometrov). Foto: Leo Caharija
Na Ultra trail Vipavska dolina bodo tekačem prvič ponudili za marsikoga nepredstavljivo ultra razdaljo 100 milj (160 kilometrov). Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Prav to največjo novost oz. "norost" so domači in tuji tekači sprejeli z velikim navdušenjem. Tako je trenutno na Ultra trail Vipavska dolina (UTVV) 2019 prijavljenih več kot 700 tekačev iz 24 držav, ker je v primerjavi z lanskim letom podvojena številka. Največ tekačev je trenutno prijavljenih prav na daljših razdaljah, so sporočili organizatorji.

V najdaljši, 160 kilometrski progi, bodo tekači Vipavsko dolino v celoti obkrožili od Vipave do Nove Gorice in pretekli pobočja planote Gore, Trnovskega gozda z Golaki, Čavnom, Kucljem, Velikim robom, Skoznom, tja do Vitovelj. Proga se bo vzpenjala še dlje proti zahodnemu Škabrijelu ter na Sveto goro, nato spuščala proti Solkanu ter ob meji z Italijo preko Panovca prešla Biljenske griče vse do Mirna. Po vzponu na Cerje ter Trstelj se bo v Preserjah priključila 100 km progi.

Tekaškemu delu po obronkih Krasa preko Erzelja, Goč in Štjaka ter spustu v Podnanos sledi še zahteven vzpon na Nanos, od koder bo tekače kar poneslo do cilja v Vipavi.

Tekači bodo za razdaljo 160 kilometrov s kar 7000 višinskimi metri lahko porabili največ 45 ur.

Že v lanskem letu se je UTVV združila s tradicionalnim cestnim Majskim tekom v Ajdovščini, ki bo tudi letos z 11 kilometri najkrajši tek. Letošnja novost UTVV je trail tek na razdalji 16 kilometrov. Tekačem bodo na voljo tudi teki na 100, 50 in 30 kilometrov.

Organizatorji bodo ponudili še eno od dobrodošlih novosti, saj se med celotedenskim tekaškim festivalom v Vipavski dolini obetajo številna predavanja o najbolj aktualnih tekaških temah ter tekaške in ostale športne delavnice. Posebno pozornost bodo organizatorji namenili tudi otrokom, družinam in pohodnikom, saj za njih pripravljajo celotedenske aktivnosti.


Najbolj brano