Na Hrvaškem rumena in slovenska majica

Kolesarske sezone s svetovnim prvenstvom še ni konec. Danes se v Osijeku začenja dirka po Hrvaški, ki ji bo posebno težo dala udeležba zmagovalca letošnjega Toura, Jonasa Vingegaarda. Seveda ne bo manjkalo slovenskega deleža, niti ekipnega.

Kristijan Koren, ki je zmagal na junijskem  državnem prvenstvu, bo na Hrvaškem kolesaril v majici 
slovenskega prvaka.  Foto: Vid Ponikvar / Sportida
Kristijan Koren, ki je zmagal na junijskem državnem prvenstvu, bo na Hrvaškem kolesaril v majici slovenskega prvaka.  Foto: Vid Ponikvar / Sportida

OSIJEK > Na Hrvaškem bo barve novomeške Adrie Mobil branil Kristijan Koren, ki bo kolesaril v majici slovenskega prvaka. Za primorski pridih bo v moštvu Ljubljana Gusto Santic poskrbel tudi Idrijčan Anže Skok, ki je še v petek vrtel pedala v Avstraliji na cestni dirki svetovnega prvenstva (SP) mlajših članov.

Sicer pa bo etapna dirka druge kategorije, torej stopničko nižje od slovenske pentlje, imela poimensko še močnejšo udeležbo, če odštejemo prvega kolesarja sveta in drugega na letošnjem Touru Tadeja Pogačarja. Prijavljenih je kar šest ekip svetovne serije. Na papirju gotovo izstopa Ineos s tretjim z letošnje dirke po Franciji, Britancem Geraintom Thomasom, in nekdanjim svetovnim prvakom Poljakom Michalom Kwiatkowskim. Ne gre pa spregledati niti italijanskega sprinterja Elie Vivianija, ki je dobil etape na Giru, Touru in Vuelti.

Priznal, plačal, odletel

Saga okrog neprimernega odziva Mathieuja van der Poela v noči pred cestno dirko svetovnega prvenstva se je vendarle hitro končala. Nizozemec je na sodišču priznal krivdo za napad na mladoletni osebi. Za kazen je moral plačati okrog 1000 evrov in je že včeraj poletel proti domovini.

Ob Mateju Mohoriču se bo na domači dirki in prvič v dresu Bahrain Victoriousa v čim lepši luči želel pokazati Fran Miholjević, ki je imel vidno vlogo tudi na cestni dirki SP mlajših članov v Avstraliji. Spomnimo se ga tudi, kako je na začetku pomladi pri nas dobil krstno Veliko nagrado Nove Gorice in Vipavske doline. Seveda najbolj zveneče ime prihaja iz Jumba Visme.

Jonas Vingegaard se torej vrača na dirke po dveh mesecih. Toliko je minilo odtlej, ko je na Elizejskih poljanah paradiral z rumeno majico. Medtem naj bi Danec predelal uspeh, na šestih etapah hrvaškega kroga pa bo poskušal tudi ujeti tekmovalni ritem za preostalo preizkušnjo svetovne serije, dirko po Lombardiji, kjer bo 8. oktobra dolgo in zelo uspešno kolesarsko pot sklenil Španec Alejandro Valverde. S petim kolesarskim spomenikom se običajno tudi potegne črta pod kolesarsko sezono najvišje ravni.

Lani je dirko padajočega listja dobil Pogačar, ki ima tudi letos v koledarju nastope na enodnevnih jesenskih klasikah v Italiji. Bomo videli, če bo po vrnitvi iz Avstralije že v soboto zavrtel pedala na dirki po Emiliji, kjer je lani slavil Primož Roglič. Vsekakor pa bo prvi kolesar sveta čez teden dni na startu 100. izvedbe Treh dolin Vareseja.


Najbolj brano