Na gorskem teku v Vipavski dolini slavje družine Tratnik in ultra bron Mamića

Danes so v cilj že pritekli nosilci odličij štirih tekov enotedenskega festivala gorskega teka Ultra trail Vipavska dolina. Tek na 52 kilometrov sta dobila Petra in Marko Tratnik. Kraljevskih sto milj je prvi pretekel Ivan Hrastovec, z bronom pa se je izkazal domačin Andi Mamić.

Organizator Boštjan Mikuž in Andi Mamić po teku 160 km Foto: Igor Mušič
Organizator Boštjan Mikuž in Andi Mamić po teku 160 km Foto: Igor Mušič

VIPAVA > Današnji dan je bil najpomembnejši v enotedenskem festivalu gorskega teka Ultra trail Vipavska dolina. Skozi cilj na glavnem trgu v Vipavi se je zvrstila večina izmed tisoč tekačev iz 30 držav, ki so tekmovali na štirih gorskih maratonih.

Primorski tekači izjemno uspešni

Tek na 32 kilometrov sta dobila članica Nanosa iz Podnanosa Lucija Krkoč in tekač TSK Idrija Jošt Lapajne. Na 52-kilometrski progi je vse ostalo v družini, saj sta zlato pobrala brat in sestra - Petra Tratnik in Marko Tratnik.

Tekmovanje v gorskem teku na sto kilometrov še traja, a so najboljši že prišli skozi cilj. Zmagal je Italijan Luca Manfredi.

Domačini so najbolj nestrpno čakali razplet kraljevskega teka okoli Vipavske doline na sto milj (162 km). Začel se je v petek ob 18. uri. Že sredi noči na soboto je zaradi želodčnih krčev pri Vitovljah odstopil eden od favoritov, Bohinjec Marjan Zupančič.

Vodstvo je prevzel že znani specialist za ultra dolge gorske teke Ivan Hrastovec z Vranskega pred Poljakom Jarekom Gonczarenkom in nekdanjim ajdovskim nogometašem Andijem Mamićem.

Takšen je bil tudi zgodnji jutranji vrstni red na skrajni zahodni točk proge - na trgu Evrope pri novogoriški iželezniški postaji, kjer je se je proga skupaj z okrepčevalnico dotaknila italijanskega ozemlja in kjer so tekači v spomin dobili novogoriški mestni grb. V nadaljevanju je Mamić Poljaka ob vznožju Nanosa ujel, a je Poljak napad odbil. Pod vrhom Nanosa je imel hudo krizo tudi vodilni Hrastovec. Na okrepčevalnici na vrhu so mu pomagali z masažo. Imel je dovolj prednosti, da je prvi startal z vrha in na spustu prednost spet povečal.

Premagali so skoraj 8000 višincev

V cilj je kljub težavam prišel v dobrih 21 urah - dve uri kasneje, kot je sprva načrtoval. Mamić je nato ubranil tretje mesto in prišel v cilj po 22 urah in 25 minutah. Naj dodamo, da so tekači premagali skoraj 8000 metrov višinske razlike, najvišjo točko pa so dosegli na Golakih na Trnovski planoti (1500 m). V Mirnu so se spustili na 50 m nad morjem.

Tekači na sto kilometrov bodo v cilj prihajali še danes ponoči, nekateri tekači na 160 kilometrov pa bodo na glavni trg v Vipavi prihajali še jutri do 12. ure.

Tudi tisti z druge polovice kakovostne lestvice so vredni vsega spoštovanja in bodrenja v ciljnem prostoru na Glavnem trtu v Vipavi, kjer je odprt tudi mednarodni sejem gorskotekaške opreme in prireditev ter lokalnih dobrot.

Rezultati so še neuradni. Dokončni bodo znani jutri, ko se ob 13. uri na Glavnem trgu prične svečana razglasitev rezultatov vseh štirih tekov, podeljevanje nagrad in odličij. Posebna nagrada čaka najboljšega udeleženca Waknu izziva.

Organizator, vipavsko ŠD Tura, je namreč razpisal enotedensko tekmovanje - od minule do današnje sobote. V tem času je na kontrolnih točkah na Izviru Hubolja nad Ajdovščino in Otliškim oknom beležil, kdo od prijavljenih se je večkrat povzpel od izvira do okna in nazaj.


Najbolj brano