Mikaeli Shiffrin dvojček zmag, Neja Dvornik z 12. mestom do izida kariere

Američanka Mikaela Shiffrin je zmagala še na drugem veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark na Kronplatzu v italijanskih Dolomitih v dveh dneh. Drugo mesto je osvojila Norvežanka Ragnhild Mowinckel, tretja je bila Švedinja Sara Hector. Edina slovenska finalistka Neja Dvornik je z 12. mestom prišla do izida kariere v svetovnem pokalu.

Neja Dvornik Foto: STA
Neja Dvornik Foto: STA

KRONPLATZ > Mikaela Shiffrin je števec zmag premaknila na številko 84. Do izenačenja absolutnega rekorda Šveda Ingemarja Stenmarka (86) po številu zmag v svetovnem pokalu jo ločita le še dve zmagi.

Shiffrin je 51 zmag dosegla v slalomu, kar je rekord za katero koli alpsko smučarko v kateri koli disciplini. Hkrati je zmagala na 19 tekmah svetovnega pokala v veleslalomu. Ima zgolj eno zmago manj od ženskega rekorda Švicarke Vreni Schneider z dvajsetimi veleslalomskimi zmagami. Rekorder Šved Stenmark je v tej disciplini slavil na 46 tekmah.

Alpske smučarke pred odhodom na svetovno prvenstvo v Meribelu v Franciji, od 6. do 19. februarja, čakata še dva slaloma konec tedna na prizorišču Špindleruv Mlyn na Češkem, kjer bo Shiffrin skušala izenačiti Stenmarkov mejnik.

Dan po tem, ko je prehitela prejšnjo žensko rekorderko rojakinjo Lindsey Vonn, je Shiffrin uprizorila novo mojstrsko predstavo. Ključno delo je opravila že na prvi progi z najboljšim časom s številko štiri na startu ter v finalu odbila napade konkurentk.

Švicarka Lara Gut-Behrami je sicer imela najboljši čas finala, kar pa ni bilo dovolj za skok na stopničke. Po prvi vožnji je bila 13., tekmo pa je končala na petem mestu.

Na drugo mesto je skočila Norvežanka Ragnhild Mowinckel, četrta po prvi vožnji, je za Shiffrin zaostala 82 stotink sekunde.

Švedinja Sara Hector, ki se je na prvi progi na pol sekunde približala Shiffrin, je na drugi zdrsnila na tretje mesto z zaostankom 1,19 sekunde za rekorderko. Italijanka Marta Bassino, tretja po prvi vožnji, je v finalu odstopila.

Slovenska junakinja dneva je Neja Dvornik. S startno številko 50 je v prvi vožnji osvojila 27. mesto (+2,54). Dvaindvajsetletnica je nastopila v svojem prvem veleslalomskem finalu v tej sezoni in nalogo opravila z odliko. To je bil drugi finale letos po 17. mestu na slalomu v Zagrebu za najmlajšo članico slovenske ženske ekipe za svetovni pokal.

Smučarka z najvišjo startno številko v finalu na Kronplatzu je v cilju za 53 stotink sekunde prehitela takrat vodilno predstavnico Albanije Laro Colturi. Vožnja Dvornikove je bila najhitrejša do nastopa Gut-Behrami, ki je bila edina hitrejša v finalu od Slovenke.

Dvornik je z odlično vožnjo za kar devet mest izboljšala svojo prejšnjo najboljšo uvrstitev na veleslalomskih tekmah v svetovnem pokalu, 21. mesto izpred dveh mest v Kranjski Gori. Na slalomih, ki so njena prva disciplina, je bila novembra 15. v Leviju.

Ana Bucik ni ponovila svojega torkovega veleslaloma, ko je bila 14. Po drugem merjenju vmesnega časa je izgubila oprijem ter zdrsnila na bok in odstopila že na prvi progi.

Tretja Slovenka Tina Robnik je prvo vožnjo končala na 34. mestu ter za 27 stotink sekunde zgrešila finale.


Najbolj brano