Messi v senci Ramosa in najstnika

Nogometni vikend na stari celini je zaznamovala španska klasika, v kateri je madridski Real z zmago 3:1 v Barceloni napovedal, da se ne bo kar tako odrekel ubranitvi naslova državnega prvaka.

Na sobotnem obračunu med Barcelono in Realom sta glavni vlogi  
pripadli Sergiu Ramosu (levo) in Ansu Fatiju. Foto: Cordon Press / ddp USA / Profime
Na sobotnem obračunu med Barcelono in Realom sta glavni vlogi pripadli Sergiu Ramosu (levo) in Ansu Fatiju. Foto: Cordon Press / ddp USA / Profime

BARCELONA > Kdo ve, kako bi se razvijal dvoboj v katalonski prestolnici brez koronskih okoliščin. Prazen Camp Nou je vendarle nekaj povsem drugega, kot če je na njem navzočih 90.000 pristašev Barcelone, ki si nadvse želijo zmage nad srditim tekmecem. Tudi sodniške odločitve imajo navkljub video asistenci povsem drugačne razsežnosti. VAR je bil v končnici pretekle sezone kar nekajkrat jeziček na tehtnici v korist Reala.

Tako je bilo tudi v soboto, ko je glavni sodnik po ogledu posnetka dosodil enajstmetrovko za kraljevi klub. V glavni vlogi je bil kdo drug kot Sergio Ramos. Kapetan gotovo prinaša srečo Realu. Prav po vlečenju belega dresa številka 4 so naknadno kaznovali storilca Clementa Lengleta in Barcelono. Do 60. minute je bilo ob izidu 1:1 še vse mogoče. Sergio Ramos se seveda ni pustil prositi. Spet je bil nezmotljiv iz najstrožje kazni.

25

enajstmetrovk zapored je uspešno izvedel Sergio Ramos

Messi spet brez zadetka

Ramos je zadel še 25. enajstmetrovko zapored in odprl pot do zmage Reala. V končnici tekme jo je z akcijo v slogu Lionela Messija potrdil Luka Modrić. Hrvaški dobitnik zlate žoge za leto 2018 je vstopil v igro v drugem polčasu, ko je zamenjal Federica Valverdeja, ki se je podpisal pod prvi gol na začetku tekme. In Modrićev naslednik na seznamu dobitnikov zlate žoge? Kapetan Barcelone je ostal v senci Ramosa in tudi soigralca Ansuja Fatija, ki je postal najmlajši strelec v zgodovini “el clasica”. V soboto bo dopolnil 18 let.

Res pa je, da je bil pobudnik akcije za izenačujoči zadetek le tri minute po vodstvu Reala prav Messi, ki je bil dejaven tudi v nadaljevanju. Realov vratar Thibaut Courtois mu je preprečil 27. zadetek na medsebojnih obračunih z Realom. Strelska suša Argentinca v soočenjih s španskimi prvaki sicer traja že šest tekem. Nazadnje je zatresel mrežo kraljevega kluba maja 2018, ko je bil na nasprotni strani še Cristiano Ronaldo.

V lovu na popolnost

Bomo videli, če se bosta dobitnika skupno enajstih zlatih žog srečala v sredinem obračunu lige prvakov v Torinu. Portugalec je bil namreč včeraj še v pričakovanju negativnega testa na novi koronavirus in je izpustil sinočnji obračun serie A med Juventusom in Verono. Od klubov iz petih najmočnejših lig v Evropi je le še eden, ki se lahko pohvali s polnim izkupičkom. Milan bo poskušal nadaljevati zmagoviti niz na zadnji tekmi 5. kroga italijanskega prvenstva nocoj doma proti Romi.

Od brezmadežne bilance pa se je v petek v angleškem prvenstvu, kjer je prvi poraz doživel tudi vodilni Everton, poslovila presenetljiva Aston Villa. Doma je z 0:3 klonila pred novincem Leedsom, ki pod taktirko Marcela Bielse navdušuje. Precej manj navdušujoč je bil derbi kroga med udeležencema lige prvakov Chelseajem in Manchester Unitedom, ki sta se razšla brez zadetkov. Mrežo pa je še četrtič v petih dvobojih španskega prvenstva ohranil nedotaknjeno Atletico. Jan Oblak se je po štirih prejetih golih v Münchnu hitro vrnil k ustaljeni praksi ob domači zmagi proti Betisu.

Enako velja za najboljšega evropskega nogometaša leta 2020. Robert Lewandowski v sredo ni zatresel mreže Atletica, zato pa je dosegel prve tri zadetke za Bayern ob domači zmagi 5:0 nad Eintrachtom. Strelsko povprečje Bayerna in poljskega napadalca v bundesligi je zastrašujoče. Bavarci so na petih dvobojih zabili 22 golov, od tega jih je deset zabil Lewandowski. Na lestvici pa po 5. krogu vendarle vodi še neporaženi Leipzig Kevina Kampla.


Najbolj brano