Mehka duša je bila le slovenska

Kateri je pravi obraz slovenskih rokometašev, smo se spraševali že po dvojnem obračunu z Nizozemsko v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Če je merodajna sobotna tekma z Rusi, potem se izbrancem Ljubomirja Vranješa v nadaljevanju svetovnega prvenstva v Egiptu ne obeta nič dobrega.

Tudi Dean Bombač (z žogo) je le občasno našel rešitve proti ruski 
obrambi.  Foto: STA
Tudi Dean Bombač (z žogo) je le občasno našel rešitve proti ruski obrambi.  Foto: STA

ALEKSANDRIJA > Po videnem na tekmi drugega kroga skupine H med slovensko in rusko reprezentanco bi lahko razpredali tudi o mehki slovanski duši, ki pa jo gre pripisati le enemu od tekmecev. Jure Dolenec in druščina so pristali v čvrstem ruskem objemu, ki je sčasoma v slovenskih vrstah zatrl še zadnje klice odpora. Kot se je že večkrat izkazalo, tudi na tem svetovnem prvenstvu (SP) papir prenese marsikaj, pravi odgovor pa nato ponudi šele igrišče.

Rusi so po otipavanju v prvi četrtini tekme dejansko zasenčili favorizirane slovenske rokometaše, pri katerih se je zdelo, kot da imajo za sabo že celo serijo napornih tekem na zaključnem turnirju in jim počasi zmanjkuje goriva. Morda pa jim je uvodni strelski rekord s Korejci dal občutek lažne (pre)moči, tako kot se je izkazala za varljivo visoka zmaga na Nizozemskem v prvi kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo (EP).

Slovenija : Rusija 25:31 (13:16)

Dvorana Borg Al Arab, brez gledalcev sodnika: Načevski in Nikolov (oba Severna Makedonija).

Slovenija: Vujović, Ferlin, Skube 3, Blagotinšek 1, Henigman, Janc 2, Dolenec 6, Cingesar, Cehte, Gajić 5, Gaber 2, Zarabec, Ovniček 1, Bombač 2, Mačkovšek 3, Suholežnik. Selektor: Ljubomir Vranješ.

Rusija: Pavlenko, Kirejev, Kiselev 6, Kotov 2, Ostaščenko 2, Vasiljev 1, Kudinov 3, Ermakov 2, Šiškarev 2, Ivanov, Soroka 6, Valjulin, Andrejev, Žitnikov 1, Fokin, Kosorotov 6. Selektor: Velimir Petković.

Sedemmetrovke: Slovenija 8 (6), Rusija 3 (3). Izključitve: Slovenija 8, Rusija 10 minut.

Bomo videli, kaj bo prineslo nadaljevanje SP, ki je seveda še v povojih in lahko sploh v koronskih okoliščinah postreže z nepredvidljivim razvojem dogodkov. Ne nazadnje sta se na uvodnih preizkušnjah mučili tudi najboljši reprezentanci z zadnjega EP, Španci so reševali kožo in točko proti oslabljenim Brazilcem, Hrvati pa proti Japoncem. Vseeno pa se na stopnjevanje forme in rezultatov skozi tekmovanje ne gre preveč zanašati.

Resda so se slovenski rokometaši v soboto mučili na postavljeno obrambo in pri tem zapravili tudi vrsto stoodstotnih priložnosti, za povrh pa je Viktor Kirejev (17 obramb) zaklenil še ruska vrata, a v oči bode nekaj drugega. Če zanemarimo neverodostojen dvoboj s Korejci, v katerem so prejeli 28 zadetkov, je toliko bolj zaskrbljujoč podatek o obrambni čvrstosti na dvoboju z Rusi.

Lani so slovenski rokometaši odprli EP, na katerem so zasedli četrto mesto, povsem drugače. Za primerjavo, na uvodni tekmi so proti Poljakom prejeli 23 golov, na drugi tekmi pa so gostiteljem Švedom dopustili vsega 19 zadetkov. Zasedba Ljubomirja Vranješa je temelje uspeha postavila na čvrsti obrambi, Kaj se je spremenilo v letu dni? Ne veliko. Na papirju bi morala imeti Slovenija še močnejšo zasedbo, zlasti v obrambi, ki jo je okrepil Matej Gaber.

Ne nazadnje Vranješ največ stavi na preverjeno začetno sedmerico z lanskega EP. Hkrati velja kar nekaj reprezentantov v svojih klubih za obrambne specialiste. Lani je Slovenija denimo pretežni del EP izpeljala brez klasičnega levega krila, kjer je po sili razmer zaigral Nik Henigman. Za razliko od začetka na severu afriške celine pa je Slovenija v Skandinaviji na uvodu EP delovala čvrsto. V Aleksandriji pa so ruski tekmeci vselej našli vrzel v plitki slovenski obrambi 6-0, ki je bila dejansko premalo aktivna in agresivna. Čemu?

“To je vprašanje za selektorja, ki bo zagotovo imel svoje odgovore. V vsakem primeru bo treba pokazati precej več. Igramo za Slovenijo, za naše barve. Če nisi po takšni tekmi popolnoma telesno uničen, potem nisi dal dovolj. Težko bi rekel, da kdorkoli od naših igralcev lahko to reče, kar pomeni, da nismo dali dovolj. Že od druge tekme z Nizozemsko ponavljam, da to ni v redu, žal se je to preneslo tudi na prvenstvo,” je izlil dušo po tekmi kapetan Jure Dolenec. Zdaj je na potezi selektor, ki mora v kratkem času poiskati ustrezne rešitve. Upajmo, da ima tudi plan B.


Najbolj brano