Liga prvakov: med tekmovalnim in revialnim

Pred sklepnim krogom skupinskega dela nogometne lige prvakov si je napredovanje v izločilne boje tudi teoretično že zagotovilo osem ekip. Nocoj in jutri bodo torej znani vsi udeleženci osmine finala pred ponedeljkovim žrebom.

 Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

EVROPA > Decembrski ples kroglic pred izločilnimi boji, ki bodo februarja in marca prihodnje leto, bo že po običaju med najbolj vznemirljivimi za navijače preostalih 16 ekip v elitnem klubskem tekmovanju. Na svoj račun v osmini finala skoraj vselej pridejo tudi nepristranski nogometni privrženci, ki so priče privlačnim obračunom in tudi čudežnim zasukom. Svojevrstne travme v tem pogledu preživljajo pristaši enega najbogatejših klubov na stari celini, Paris Saint-Germaina, za katerega je v zadnjih letih že prva ovira v izločilnih bojih praviloma previsoka.

V sezoni 2016/17 Parižanom ni zadostovala prednost 4:0 s prve tekme proti Barceloni, še bolj boleč je bil izpad zadnjo pomlad. Francoski prvaki so doma zapravili prednost 2:0 iz Manchestra. United je v končnici tudi zahvaljujoč sodniški video asistenci in odločitvi Damirja Skomine, ki je posebej razburila domačega zvezdnika Neymarja, dosegel zadetek iz enajstmetrovke za zmago s 3:1 in napredovanje gostov.

1

slovenski nogometaš si je s svojo ekipo že priigral preboj v osmino finala lige prvakov

Prvi in drugi

PSG je lani v izločilne boje vstopil kot zmagovalec skupine in tako bo tudi letos. V skupini A je prekosil Real Madrid, ki naj bi ga čakal težji žreb pred prvim izločilnim dvobojem. Med možnimi križanji v osmini finala, kjer se ne moreta soočiti ekipi iz iste skupine ali iz iste države, bi kraljevi klub lahko doletel tudi Juventus. Vrnitev Cristiana Ronalda na Santiago Bernabeu v začetku prihodnje pomladi pa verjetno ne bi razveselila privržencev kraljevega kluba.

Tudi Bayern in Manchester City, ki sta si tudi že zagotovila prvi mesti v svojih skupinah, ne bi bila ravno po okusu Reala, pa čeprav prvaka Nemčije in Anglije ne blestita doma. V belem baletu bi bili nemara najbolj srečni, če bi jim ples kroglic namenil Leipzig ta čas poškodovanega Kevina Kampla. Tako pa so bržkone razmišljali tudi lani, ko jih je žreb povezal z Ajaxom, pa vemo, kako se je končalo. Po drugi strani povratnik na Realovo klop, Zinedine Zidane, v pohodu na tri zaporedne lovorike s kraljevim klubom še ni izgubil izločilnega boja v ligi prvakov.

Kakorkoli, v osmini finala španske prestolnice gotovo ne bo obiskal niti nekdanji Realov trener Jose Mourinho. Tottenham je tako kot Real osvojil drugo mesto v svoji skupini. Pri morebitnem soočenju z Barcelono pa je omejitev v prvem izločilnem dvoboju nacionalni ključ. Sicer pa El Clasico sledi že v tem koledarskem letu. Zaradi nemirov v Kataloniji preloženi dvoboj 10. kroga španskega prvenstva bo odigran 18. decembra.

Barcelona in Real sta poravnana na vrhu La Lige, a ju pred medsebojnim soočenjem čakata zahtevni gostovanji. Real se bo v nedeljo odpravil v Valencio, Barcelono pa dan prej čaka obisk San Sebastiana oziroma Real Sociedada. Tudi zato bo pristop španskih prvakov ob nocojšnjem gostovanju na San Siru bolj preračunljiv. Gostitelji bi bili seveda še najbolj zadovoljni, če vrat Samirja Handanovića ne bi ogrožal Lionel Messi, ki spet kaže strašljivo strelsko formo. Ob predpostavki, da bo Borussia Dortmund doma ugnala praško Slavijo, Inter za osvojitev drugega mesta v skupini F in napredovanje potrebuje zmago.

Odprti računi

Današnji spored bodo odprli klubi v skupini E, kjer bo Liverpool napredovanje potrjeval v gosteh pri razigranem Salzburgu. Branilci lovorike bodo bržkone potrebovali točko, ki bi v osmino finala popeljala tudi Napoli. Pod nemirnim Vezuvom gostuje odpisani Genk. Ob zmagovalcu skupine G, Leipzigu, za drugo mesto kandidirata Zenit in Lyon. V skupini H so v igri za napredovanje še trije klubi. Valencia (8 točk) bo morala po vsej verjetnosti loviti zmago v Amsterdamu proti Ajaxu (10), dobro pa kaže Chelseaju (8 točk), ki gosti odpisani Lille.

Koliko je še jutrišnjih neznank? Sredin spored bo odprla skupina C. Načeti Josip Iličić z Atalanto (4 točke) in Petar Stojanović z Dinamom (5) sicer še upata na drugo mesto, za katerega pa najbolje kaže Šahtarju (6). Ukrajincem bi z Italijani v Harkovu utegnila zadostovati že točka, hrvaški prvaki pa za drugo mesto potrebujejo domačo zmago nad Manchester Cityjem. Poln izkupiček bi se v madridskem soočenju z moskovsko Lokomotivo prilegel tudi Janu Oblaku in Atleticu (7 točk). Za ovratnik mu diha Bayer Leverkusen (6), ki gosti zmagovalca skupine D Juventus.


Najbolj brano