Makedonsko ogrevanje pred obračunom s hladnimi Vikingi

Slovenski rokometaši so zanesljivo izpolnili lažji del naloge v Kairu. Drugi skupinski del svetovnega prvenstva so začeli z gladko zmago nad Severno Makedonijo, ki vendarle ni bila dorasel tekmec. Že jutri s Švedsko bo vložek v boju za četrtfinale precej večji.

Miha Zarabec (z žogo) je proti Makedoncem uspešno dirigiral slovenskemu napadu.  Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / AFP / Pro
Miha Zarabec (z žogo) je proti Makedoncem uspešno dirigiral slovenskemu napadu.  Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / AFP / Pro

KAIRO > Upati gre le, da se ne bo ponovila zgodba iz Aleksandrije, ko so po lažjem treningu z Južno Korejo izbranci Ljubomirja Vranješa pogrnili na izpitu proti ruskim rokometašem. Slednji so v drugi tekmi skupine 4 prvič klonili pred Egiptom s 23:28. Z gostitelji, ki imajo prav tako štiri točke, se bo Slovenija pomerila v nedeljo. Še pred tem pa jo čaka obračun s Švedi, ki jim je tudi včeraj pripadel nočni program v soočenju z Belorusijo.

Slovenski rokometaši se nad tekmovalnim razporedom ne morejo pritoževati. Čas je za egiptovske prireditelje pogosto relativna kategorija, reprezentančni odpravi pa veliko pomeni, da v zamudnih koronskih okoliščinah lahko v miru poje večerjo, sprosti mišice in si privošči krepčilni spanec. Navsezadnje je lahko trenerski štab že sinoči opravil splošno analizo naslednjih tekmecev, ki na osnovi prikazanih iger slovenske reprezentance na 27. svetovnem prvenstvu (še) ne morejo sklepati o njeni stvarni moči.

Včeraj si je Vranješ lahko privoščil kar nekaj taktiziranja. Tako je razbremenil Blaža Janca in Darka Cingesarja, ki sta s Stašem Skubetom obsedela na rezervni klopi. Tudi Dean Bombač je igral le za vzorec na začetku. Zato pa so se dejansko vso tekmo potili Dragan Gajić in Nik Henigman na krilih, Miha Zarabec kot dirigent igre in slovenski džoker Urban Lesjak, ki je včeraj v vratih nadaljeval začeto delo proti Belorusom. Na koncu je zbral 17 obramb. Slovenski čuvaj mreže je hitro ohladil tudi Kira Lazarova, ki je dosegel tri gole, a vse iz sedemmetrovke, in to v prvih desetih minutah dvoboja, ko so Makedonci še držali korak s tekmeci. Postopno pa sta prišli do izraza slovenska kakovost in številčnost. Obramba je pred Lesjakom strnila vrste in Makedonci so se morali sprijazniti, da iz te moke ne bo kruha. Slovenski rokometaši so se do odmora odlepili in Vranješu omogočili, da je aktiviral še nekatere moči in preizkušal raznovrstne rešitve. Merilne naprave je s svojo desnico naravnal Borut Mačkovšek, na strelski račun pa je prišel tudi Nejc Cehte, ki je povedal: “Tekmec ne premore takšne rotacije. Ko smo sčasoma povezali igro v obrambi in napadu, je bila pot do zmage odprta.”

Slovenija : Severna Makedonija 31:21 (13:9)
Osrednja dvorana v Kairu, brez gledalcev sodnika: Garcia in Marin (oba Španija).
Slovenija: Ferlin, Lesjak, Skube, Blagotinšek 1, Henigman 2, Janc, Dolenec 5, Cingesar, Cehte 4, Gajić 7 (2), Gaber 1, Zarabec 4, Ovniček 1, Bombač, Mačkovšek 5, Suholežnik 1. Selektor: Ljubomir Vranješ.
Severna Makedonija: Mitrevski, Tomovski, Velkovski, Stoilov 1, Dimitrioski 1, Lazarov 5 (3), Taleski 3, Markoski, Kuzmanovski 3, Kosteski, Tankoski 3, Krstevski, Popovski 1 (1), Peševski 2, Serafimov 2, Miševski. Selektor: Danilo Brestovac.
Sedemmetrovke: Severna Makedonija 4 (4), Slovenija 2 (2). Izključitve: Severna Makedonija 4, Slovenija 4 minute.

Najbolj brano