Madžarke razblinile sanje

Slovenska ženska rokometna reprezentanca se ni uspela uvrstiti v sklepni del evropskega prvenstva v Ljubljani. Na odločilni tekmi za uvrstitev med šest najboljših reprezentanc je Slovenke ustavila že odpisana Madžarska. V petek se bo prvenstvo v Stožicah tako nadaljevalo brez nas.

Za slovo od evropskega prvenstva se je med strelke  vpisala tudi 
Ajdovka Maja Svetik.  Foto: STA
Za slovo od evropskega prvenstva se je med strelke vpisala tudi Ajdovka Maja Svetik.  Foto: STA

LJUBLJANA > Že pred zadnjimi nocojšnjimi tekmami je znano, da so se iz slovenske nadaljevalne skupine E v jutrišnje polfinalne boje uvrstile Norvežanke in Danke, iz skupine F pa Francozinje in Črnogorke. Pozno nocoj bosta znana tudi tekmeca tekme za peto mesto.

Korak naprej

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je z novim selektorjem Draganom Adžićem z uvrstitvijo v drugi del domačega evropskega prvenstva (EP), med 12 najboljših ekip, naredila velik korak naprej od EP 2020, ki ga je končala na 16. mestu. Kljub porazu z Madžarsko je pred poznimi večernimi tekmami še ostalo upanje, da bi Slovenija izboljšala svojo najvišjo uvrstitev na evropskih prvenstvih, deveto mesto izpred 18 let, saj so imele štiri izmed 12 ekip drugega dela EP slabši točkovni izkupiček od Slovenije. Za primorski prispevek k evropskemu prvenstvu je poskrbela predvsem Ajdovka v dresu Krima Maja Svetik, ki je kot rezervistka vstopala v igro in se je danes še tretjič na EP vpisala med strelke. Članici Mlinotesta Urša Zelnik in Ana Abina nista dobili priložnosti.

Slovenija : Madžarska 25:29 (14:14)

Dvorana Stožice, gledalcev 4263, sodnici Merz in Kuttler (obe Nemčija).

Slovenija: Slovenija: Zec (2 obrambi), Pandžić (4), Vojnović (3), Ljepoja 5, Zulić 2, Klemenčič 2 Mavsar 1, Omoregie 3 Gros 6, Lazović 2, Svetik 1, Varagić, E. Abina 3, Žabjek, Stanko, Gomilar Zickero. Selektor: Dragan Adžić.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Madžarska 6 (4); Izključitve: Slovenija 6, Madžarska 4 minute.

Dober začetek, slab konec

Slovenke so evropsko prvenstvo v začetni skupini B odprle izjemno, z zmago nad četrto ekipo prejšnjega EP, Dansko, nato pa so že po prvem delu tekmovanja domov poslale Srbijo (13. na EP 2020), ki je tudi veljala za favorita. Formo so stopnjevale v nadaljevalni skupini E, ko so najprej ustavile bronaste iz leta 2020, Hrvatice, nato pa so - do zadnjih dveh minut tekme - grozile aktualnim prvakinjam Norvežankam. Svoje delo so do konca odlično opravile vse naše vratarke, v polju pa je za drugi polčas tekme z Madžarsko zmanjkalo prave energije in kakovostne širine na klopi.

Izenačen prvi polčas z nekaj slovenskimi vodstvi je obetal, da Slovenke lahko ukanijo Madžarke. Tudi vstop v drugi polčas je bil izenačen. Sledile so menjave v minimalnem vodstvu. Ana Gros in Nataša Ljepoja sta v 39. minuti poskrbeli za še zadnje slovensko vodstvo (20:19). Potem pa so sledile napake v napadu, dekleta so se vse preveč zapletala pri podajah, kar so tekmice znale izkoristiti, saj so nekajkrat odvzele žogo in zadele iz protinapadov.

Minuta odmora Dragana Adžića ni pomagala. Ana Gros in Tjaša Stanko pri strelih nista bili natančni, ostala dekleta niso prišla do priložnosti, Madžarke pa so z devetimi goli Katrin Klujber od daleč in s prodori ter izsiljevanjem prekrškov na krilih prišle do petih golov prednosti. Slovenija je v končnici dvoboja s fanatično obrambo tekmicam še prišla blizu. Žal je Barbara Lazović dve minuti pred koncem tekme zgrešila odprt strel za priključek na 26:27. V protinapadu so Madžarke zadele in s tem odločile tekmo.

Po razpletu je bilo v slovenski vrsti potočenih kar nekaj solz, prve misli pa je strnila tudi druga slovenska strelka večera Nataša Ljepoja: “Želja je bila velika. Drugi del prvenstva smo želele zaključiti z zmago, vendar smo preslabo odigrale v obrambi, posledično pa nam tudi igra v napadu ni stekla. Ne glede na vse sem ponosna na to, kar smo dosegle.”

Selektor Dragan Adžić je bil podobnega mnenja: “Nismo se uspeli vrniti na isto raven igre kot proti Norvežankam. V obrambi smo bili prekratki, saj nam nihče ni zabil toliko golov kot Madžarke. Morda bi bilo bolje, če bi prej začeli igrati z obrambo 5-1, a za vztrajanje v tem igralnem konceptu nismo imeli dovolj svežine. Prevzemam odgovornost za ta poraz, je pa slovenska reprezentanca pokazala kakovost in naredila velik korak naprej.”


Najbolj brano