Madrid je vse bliže

Primoža Rogliča le še dva dneva ločita od zmagovalne parade. V včerajšnji predzadnji gorski etapi je davek plačal Tadej Pogačar. Izgubil je minuto in belo majico najboljšega mladega kolesarja. Rdeča kot simbol vodilnega v skupnem seštevku pa je še vedno čvrsto ovita ob Rogličevem telesu.

Primoža Rogliča (v rdeči majici) so na 18. etapi spodbujali tudi mladi  privrženci. Foto: Profimedia
Primoža Rogliča (v rdeči majici) so na 18. etapi spodbujali tudi mladi privrženci. Foto: Profimedia

AVILA > Le še kakšna nevšečnost v današnji etapi, ko bodo svojo priložnost morda spet dobile razredčene vrste sprinterjev, ali pa slab dan na jutrišnji zadnji gorski preizkušnji, lahko Primožu Rogliča preprečita, da se vpiše na seznam zmagovalcev Vuelte. Po napeti sredini etapi, ko je Movistarjev manever skoraj povsem na novo premešal karte, so včeraj Roglič in njegovi kolegi iz Jumba Visme na štirih vzponih prve kategorije imeli vse pod nadzorom. Ko je bilo treba, na zadnjem klancu, pa je stopil v ospredje tudi kapetan. Za dodatno selekcijo v skupinici najboljših je sicer poskrbel Kolumbijec Angel Lopez (Astana), ki je ob zaključku dneva spet oblekel belo majico najboljšega mladega kolesarja, potem ko je na četrtem mestu v skupnem seštevku zamenjal najmlajšega kolesarja 74. Vulete Tadeja Pogačarja (UAE).

Ta je izgubil stik s tekmeci v zadnjem klancu, kjer je med ubežniki ostal le Sergio Higuita (EF). Kolumbijec je spomladi na dirki svetovne serije po Kaliforniji zaostal le za Pogačarjem, včeraj pa je pri 22. letih slavil svojo prvo profesionalno zmago, ki jo je ubranil na daljšem spustu pred zaključkom etape. Roglič je drugi ciljno črto prečkal 15 sekund pozneje, v skupnem seštevku, kjer se je v vlogo najbližjega zasledovalca vrnil Španec Alejandro Valverde, pa je povečal prednost. Zdaj znaša dve minuti in 50 sekund. Še 40 sekund več zaostaja Valverdejev moštveni kolega, Nairo Quintana. Kolumbijec je v cilj prišel v družbi Pogačarja, ki je peti z zaostankom štirih minut in 49 sekund. Lopez ima pred njim pol minute naskoka.

Danes bo zanimivo spremljati tudi, kaj bo na Veliki nagradi Quebeca za svetovno serijo opravil glavni slovenski adut za cestno dirko na svetovnem prvenstvu, Matej Mohorič (Bahrain).


Najbolj brano