Mački za Eurobasket sta se skotili v Kopru

Maskota ženskega Eurobasketa 2019 v Latviji in Srbiji sta mački Pick in Roll, ki ju je za agencijo Zadrga narisal Koprčan Robert Valčić Valko. Tako so odločili evropski košarkarski navdušenci, ki so v spletnem glasovanju na spletni strani mednarodne košarskarske zveze Fiba lahko izbirali med tremi maskotami, ki so se uvrstile v finale. In izbrali navihani mački.

Pick in Roll sta  v barvah latvijske in srbske zastave
Pick in Roll sta v barvah latvijske in srbske zastave 

KOPER > “Zelo sem vesel. Hvala vsem, ki ste glasovali,” je po koncu glasovanja zadovoljen Robert Valčić Valko, ki ga pri delu zastopa agencija Umer.

“Mačke veljajo za simbol svobode. Pri tem so občudovanja vredne,” o zamisli za maskoto razlaga Valčić. Preden se prva risba znajde na papirju, se ilustrator zakoplje v študij izbrane teme. “Tukaj je šlo za dve državi, gostiteljici prvenstva, Latvijo in Srbijo, iskanje kakšnih povezav med njima …” niza Valko. Tudi zato maskoto sestavljata dve mački, v barvah latvijske in srbske zastave. V agenciji Zadrga, ki je v preteklosti že sodelovala s Fibo, so ju poimenovali Pick in Roll. To sta tudi elementa igre v košarki. Ekipa se je z ustvarjanjem maskote ukvarjala približno mesec dni.

V finalnem izboru na spletni strani Fibe sta se Pick in Roll borili s še dvema maskotama britanskih avtorjev, a - kot so odločili ljubitelji košarke - slovenska najbolj prepričljivo ustvari interakcijo med dvema državama gostiteljicama.

Za vsako maskoto stoji zgodba, takole so jo za svoji mački zgradili v agenciji Zadrga: Pick in Roll, srbska in latvijska mačka, sta veliki tekmici, a obenem tudi zaveznici. Pick je navihana in na igrišču velikokrat izziva, medtem ko je Roll bolj hladnokrvna in drži situacijo pod nadzorom. Ko zapredeta na igrišču, sta perfekten tim. Evropsko prvenstvo v košarki za ženske bo prihodnje leto.


Najbolj brano