Luka Božič zmagovalec svetovnega pokala v Seu d'Urgellu

Kanuist Soških elektrarn Luka Božič je na zadnji tekmi sezone svetovnega pokala v španskem Seu d'Urgellu, na kateri se delijo dvojne točke za skupni seštevek, slavil zmago. Na olimpijskem prizorišču iz leta 1992 je Božič zmagal z 21 stotinkami prednosti pred Nemcem Franzem Antonom, Benjamin Savšek je zasedel četrto mesto (+3,35).

Kanuist Soških elektrarn Luka Božič je na zadnji tekmi sezone 
svetovnega pokala v španskem Seu d
Kanuist Soških elektrarn Luka Božič je na zadnji tekmi sezone svetovnega pokala v španskem Seu d'Urgellu, na kateri se delijo dvojne točke za skupni seštevek, slavil zmago. Foto: Nina Jelenc

Seu d'Urgell > Edina slovenska finalistka med kajakašicami Eva Terčelj je v finalu zasedla osmo mesto in za zmagovalko, Nemko Ricardo Funk, zaostala za 6,24 sekunde. V skupnem seštevku svetovnega pokala je Luka Božič osvojil drugo mesto, Eva Terčelj je bila četrta med kajakašicami, Benjamin Savšek pa četrti med kanuisti.

Španski Seu d'Urgell ostaja prizorišče, kjer slovenski reprezentanti dosegajo odlične uvrstitve. V zadnjih letih so se v Pirenejih na najvišjo stopničko že uvrstili kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj, kajakaš Peter Kauzer ter kanuista Benjamin Savšek in Anže Berčič. Danes se jim je pridružil še Luka Božič, ki je prvič v karieri zmagal na tekmi svetovnega pokala v razredu C-1, pred tem se je na istem prizorišču pred leti že veselil tudi zmage v dvojcu s Sašem Taljatom.

Božič je s progo najbolje opravil že v polfinalu, tako da se je v finalu na progo podal kot zadnji. Tudi v odločilni vožnji dneva je bil odlično na progi in priveslal do zlate kolajne. Na drugo mesto je priveslal Nemec Franz Anton, na tretje pa olimpijski prvak Francoz Denis Gargaud Chanut. "Moram reči, da sem bil sproščen. Vedel sem, da nimam kaj izgubiti. Bil sem tretji v skupnem seštevku, ampak se s tem nisem obremenjeval. Z Borutom sva naredila dober plan. Tudi on me je sproščal. Res sem zadovoljen, da sem se danes lahko osredotočil na vožnjo in iztisnil svoj maksimum. Danes se je bilo treba boriti do konca, ker je bila proga zahtevna. Naredil sem nekaj potez, ki so mi nato prinesle to zlato medaljo," zadovoljstva ni skrival Božič.

Zmago je Božič posvetil Saševemu sinu, ki se je rodil prav danes, ter zvestim navijačem: "To zmago posvečam Saševemu 'tamalemu', da bo zdrav, in da bosta zdaj s prvorojencem srečna. Konec koncev pa tudi vsem mojim navijačem, ki so mi stali ob strani in vztrajali."

Nov odličen rezultat je zabeležil tudi Benjamin Savšek, ki je bil tokrat četrti, po polfinalu pa je zaostal le za Luko Božičem. "Malo mi je žal za dotik, ki sem ga naredil. Se zgodi. Dal sem vse od sebe. Na to tekmo sem se pripravil maksimalno dobro, saj sem vedel, da imam možnosti tudi za skupni seštevek. Lahko le čestitam Luki, ki mu je uspela res dobra vožnja. Jaz pa kaj naj, glavo gor in gledam naprej," je po nastopu povedal Savšek. Jure Lenarčič je bil 19., Anže Berčič pa 25.

Med kajakašicami se je v finale prebila le Terčeljeva, ki je po napaki zasedla osmo mesto. "Že od začetka mi ni steklo, tako kot sem si želela in sem nameravala. Res ni šlo po načrtu, potem sem v srednjem delu naredila večjo napako, kjer sem imela dotik, hkrati pa še izgubila veliko časa, saj sem se s špico čolna zataknila v skalo pod vodo. Borila sem se, ni pa bilo najboljše," je oceno finalnega nastopa podala Terčeljeva. Zlato kolajno si je priveslala Nemka Ricarda Funk, druga je bila Španka Maialen Chourraut, tretja pa Britanka Mallory Franklin. Urša Kragelj je osvojila 15. mesto, Ajda Novak pa je bila 22.

V nedeljo polfinalni in finalni nastopi čakajo še kanuistke in kajakaše, kjer bodo tekmovali Peter Kauzer, Niko Testen, Žan Jakše in Martin Srabotnik.


Najbolj brano