Lovorike (ne) štejejo

Drevi bodo podelili prvo letošnjo nogometno lovoriko v evropskih tekmovanjih. V finalu evropske lige se bosta udarila Marseille in madridski Atletico, za katerega brani Jan Oblak.

Jan Oblak si po dveh izgubljenih finalih želi evropske lovorike.
Jan Oblak si po dveh izgubljenih finalih želi evropske lovorike.  

LYON > Slovenski čuvaj mreže sodi med najboljše posameznike v kategoriji nogometnih vratarjev, kar se zrcali tudi v njegovi tržni vrednosti. Seveda bi Jan Oblak marsikatero posamično priznanje zamenjal za moštveni uspeh ali lovoriko. V reprezentanci je pot do cilja gotovo bolj zapletena, pri čemer bi ambicije v slovenskem kontekstu potešil z uvrstitvijo na veliko tekmovanje. Izbrana vrsta z Oblakom v glavni vlogi je ostala brez vozovnic za evropsko prvenstvo leta 2016 v Franciji in svetovno prvenstvo, ki se bo v Rusiji začelo čez slab mesec. Pri 25 letih in upoštevajoč daljši rok trajanja vratarjev bo imel vsekakor še dovolj priložnosti, da se prebije na veliko tekmovanje.

Razširjena prvenstva stare celine in povečanje števila udeležencev SP, ki bi se lahko uresničilo že v Katarju leta 2022, Sloveniji in tudi Oblaku razgrinjajo lepše reprezentančne obete. Na klubski ravni je Atletico pod taktirko Diega Simeoneja,ki ga drevi zaradi kazni ne bo na klopi, sicer stalnica v španskem in evropskem vrhu, a v štirih letih, odkar je Oblak izpeljal premik v Madrid, se klubska vitrina ni bistveno obogatila. Atletico je vanjo leta 2014 pospravil španski superpokal, pri čemer je bil slovenski vratar še rezerva Angelu Moyi. Oblak se je potem z Atleticom po enkrat prebil do četrtfinala, polfinala in finala lige prvakov, kjer je leta 2016 po enajstmetrovkah klonil pred mestnim tekmecem Realom.

70 milijonov evrov je ocenjena tržna vrednost Jana Oblaka.

V sezoni 2017/18 se je Atletico od elitnega klubskega tekmovanja poslovil že po skupinskem delu, kar je bila za ekipo in Oblaka nemara celo sreča v nesreči. Spomladanski del je nadaljeval v izločilnih dvobojih evropske lige, kjer je prišel do finala. Oblaku je to uspelo že v sezoni 2013/14, ko je z Benfico, spet po enajstmetrovkah. klonil pred Sevillo. Atletico je pred Oblakovim prihodom v letih 2010 in 2012 sicer že slavil v evropski ligi, v kateri Marseille na zmagoslavje še čaka. Dvakrat je prišel do finala v njenem predhodniku, pokalu UEFA.

Ima pa zato Marseille v svojih vitrinah lovoriko, ki jo Atletico (močno) pogreša. Leta 1993 je francoski klub slavil v ligi prvakov, v katerega se želi prihodnjo sezono vrniti. Morda prav prek zmage v evropski ligi, potem ko utegne izbrancem Rudija Garcie v domačem prvenstvu želeno tretje mesto pred nosom speljati prav gostitelj drevišnjega finala Lyon.


Najbolj brano