Lepši dan za plavanje bi težko našli

Na 34. koprskem plavalnem mini maratonu je kilometrsko progo najhitreje preplaval štajerski daljinski plavalec Vito Vodenik, druga je bila Gorenjka Špela Perše, tretji pa trenutno najboljši primorski plavalec Marcel Primožič. Zadnje dejanje ob praznovanju 60-letnice Plavalnega kluba Koper je potekalo v za plavanje idealnih vremenskih razmerah.

Start na mestnem kopališču Foto: Zdravko Primožič/FPA
Start na mestnem kopališču Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > “Startal sem v sredini, tako da sem lahko ubral linijo ravno mimo pomola. Orientiral sem se po veslačih in plaval za njihovim čolnom, saj ni bilo postavljenih boj, ki bi označevale idealno smer, naprej pa prav veliko nisem videl. Če bi spremljajoči veslaški čoln zavil v luko, bi verjetno zavil kar za njim. Moj rezultat bi bil boljši, če ne bi bil to zame šele začetek sezone,” je pojasnil zmagovalec Vito Vodenik.

Minuto za rekordom

Zmagovalec je progo preplaval v času 13 minut in 37 sekund, kar je za približno minuto slabše od rekorda proge. Za Radenčanom, ki se je zaradi plavanja in študija preselil na Gorenjsko, je v cilj prišla njegova klubska kolegica iz PK GB Radovljica Špela Perše. “Voda je bila topla, idealna za plavanje, s časom 14.14 pa sem kar zadovoljna. Lahko bi šla še hitreje, a me že jutri čaka preizkušnja evropskega pokala na Bledu, je na cilju v Žusterni povedala Gorenjka, ki je v Kopru zmagala že predlani. Skupno tretji je bil trenutno najobetavnejši primorski plavalec Marcel Primožič iz piranskega PK Biser: “Vreme je bilo odlično, morje pa kot voda v bazenu - povsem gladko. Večina nas je imela premor in smo zares trenirali šele zadnji teden, zato so nekaj pomenile tudi izkušnje. Zame je bil to namreč šele prvi nastop na tem mini maratonu.”

60 let PK Koper

Še pred novembrsko selitvijo plavalcev v novi bazen na Bonifiki bodo v PK Koper poskrbeli še za izvedbo plavalnega dela ironmana, ki bo v kopru 23. septembra. 60 let delovanja so poleti proslavili delovno, tudi z izvedbo 11. pokala Kopra , državnega prvenstva za kadete, mladince in člane in skupaj s koprsko športno zvezo prireditvijo za kopalce Uživajmo ob morju, ki je potekala na obeh koprskih kopališčih. “Veseli in ponosni smo na svojo bogato tradicijo in tudi na uspešno delovanje, tako na področju rekreativnega plavanja in plavalnega opismenjevanja kot tudi na področju tekmovalnega plavanja, kjer imamo kar nekaj vrhunskih dosežkov. S selitvijo v nov bazen pričakujemo še boljše razmere za delo in s tem tudi ohranjanje in izboljšanje rezultatov,” je povedal predsednica PK Koper Alenka Šarkanj. Programe plavalnega kluba letno obiskuje približno 250 članov.

Rezultat ni bil v ospredju

Sicer pa rezultat na tej prireditvi ni v ospredju, predvsem je važno sodelovati. Tako je v soboto v morje pred koprsko mestno plažo skočilo 157 plavalcev in plavalk, na poti do kopališča v Žusterni pa je potem odstopil le en posameznik. Ko je 48 minut kasneje iz vode na drugi strani Koprskega zaliva priplaval 'zadnji varnostnik na progi' - trener PK Gorica Marko Valantič, je bila morska gladina povsem mirna, morje je imelo 25 stopinj Celzija in lepši dan za plavanje bi res težko našli. Zato je ostal malce grenak priokus, da se k nastopu letos ni prijavilo še več tekmovalcev.

“Napovedovali so slabo vreme in nevihte, zato je bil osip kar velik. Najbrž se ni prijavilo kakšnih sto plavalcev, saj imamo običajno na mini maratonu nekaj več kot 250 udeležencev. Vseeno smo zadovoljni, saj je vse potekalo brez težav. Konec meseca nas čaka še pomoč na plavalnem delu triatlona Ironman, sicer pa s to prireditvijo zaokrožamo našo delovno 60-letnico,” je povedala zadovoljna predsednica PK Koper Alenka Šarkanj.

Med čakanjem na podelitev nagrad najboljšim je žusternski bazen zasedlo osem ekip vodne košarke iz Slovenije, Italije in Madžarske, na koncu pa je zmagala ekipa iz Maribora. Na podeliti so najboljši v ženski in moški konkurenci prejeli medalje, absolutna zmagovalca pa tudi denarno nagrado. Posebne nagrade sta prejela tudi najmlajša plavalka, še ne sedemletna Mojca Valantič iz PK Nova Gorica in “najbolj izkušen” udeleženec, Aleš Murko iz domačega kluba.


Najbolj brano