Lepa popotnica za Bratislavo

Zadnja tekma svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah je slovenski odpravi s kar štirimi uvrstitvami med najboljšo trojico prinesla odličen izkupiček. Manjkala je le češnja na torti s posamično zmago, ki jo je morda prihranila za svetovno prvenstvo prihodnji teden v Bratislavi.

Benjamin Savšek (desno) je med kanuisti včeraj osvojil drugo 
mesto, Luka Božič pa tretje.  Foto: Nina Jelenc/KZS
Benjamin Savšek (desno) je med kanuisti včeraj osvojil drugo mesto, Luka Božič pa tretje.  Foto: Nina Jelenc/KZS

PAU > V slovaško prestolnico, kjer bo hkrati tudi svetovno prvenstvo v spustu, se bodo najboljši slovenski kajakaši in kanuisti na divjih vodah podali že v sredo, tako da ne bo prav veliko časa za razčlenjevanje opravljenega v sezoni svetovnega pokala. Zlasti zadnji dve tekmi v septembrskem terminu na klasičnih pirenejskih prizoriščih v Seu d'Urgellu in Pauju pa sta jima prinesli obilo zadoščenja. Dosežki pretekli konec tedna so tudi zelo lepa popotnica za drugi vrhunec sezone po olimpijskih igrah. Za tekmovalce v spustu in tudi nemalo reprezentantov v slalomu pa bo svetovno prvenstvo v slalomu kar osrednji dogodek leta 2021. Že zdaj pa lahko zatrdimo, da je bilo za slovenske slalomiste na divjih vodah nadvse uspešno.

Krona je bil seveda olimpijski naslov kanuista Benjamina Savška, ki se nasploh lahko pohvali z zelo stanovitno sezono. Tudi v svetovnem pokalu se je na treh od štirih tekem zavihtel na zmagovalne stopničke. Edini spodrsljaj si je privoščil pred tednom dni v Seuju, kjer je obstal v polfinalu. V Pauju je bil spet na običajni vrhunski ravni. Osvojil je drugo mesto, zaostal je le za domačinom Denisom Gargaudom Chanutom, sicer olimpijskim zmagovalcem iz Ria pred petimi leti. Slovenski uspeh je dopolnil član Soških elektrarn Luka Božič, ki je blizu zmagovite sestavljanke. Po drugem mestu v polfinalu je bil kljub napaki v zgornjem delu finalne vožnje tretji. Njegov klubski kolega Nejc Polenčič prvo leto nabira izkušnje v absolutni konkurenci. Včeraj je v polfinalu zasedel 30. mesto.

4

uvrstitve na zmagovalni oder so v Pauju dosegli slovenski slalomisti

Savšek se je s točkami, ki so na zadnji tekmi štele dvojno, v skupnem seštevku prebil tudi na skupno drugo mesto svetovnega pokala. Tako je šel po poti Petra Kauzerja, ki mu je v soboto uspel enak dosežek med kajakaši, kjer je zaostal le za Vitom Prindišem. Tudi v skupnem seštevku je Hrastničan zasedel drugo mesto za Čehom. Preostala slovenska predstavnika med kajakaši se tokrat nista prebila v finale. Član Soških elektrarn Niko Testen je zasedel 18., Martin Srabotnik pa 20. mesto.

Po sobotnem razpletu je bila lahko upravičeno zadovoljna tudi Urša Kragelj. Kajakašica Soških elektrarn je po poškodbi rame, ki jo je pestila dobri dve leti, v Pauju našla želeni zavesljaj in osvojila tretje mesto. “Res sem vesela. Vse mi je šlo kot po maslu. Izpeljala sem tri hitre oziroma zanesljive vožnje brez dotika vrat. Čoln mi je stekel kot že dolgo ne. Verjetno je temu botrovalo tudi dejstvo, da sem se otresla bolečin in sem se na start podala sproščeno,” je povedala Kragljeva, ki je za zmagovalko, Avstralko Jessico Fox, zaostala poldrugo sekundo. Dotik vrat pa je stal preboja na zmagovalne stopničke Evo Terčelj, ki je v soboto zasedla četrto mesto. V skupnem seštevku svetovnega pokala je tretja.

Za kanuistke je tudi v Pauju ostal domet polfinale. Članica Soških elektrarn Alja Kozorog je zasedla 15., Eva Alina Hočevar pa 24. mesto. Zmagala je Čehinja Tereza Fišerova.


Najbolj brano