Lanišek osvojil drugo mesto v Ruki

Najboljši slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek (318,9 točke), vodilni po prvi seriji svetovnega pokala v finski Ruki, je na koncu zasedel drugo mesto. Zmagovalec prve od dveh tekem v Ruki je postal Japonec Ryoyu Kobayashi (324,5), ki je dosegel svojo 20. zmago v pokalu. V "top 10" je od Slovencev končal še Timi Zajc (272,9), ki je bil deveti.

Anže Lanišek Foto: Nebojsa Tejic/STA
Anže Lanišek Foto: Nebojsa Tejic/STA

RUKA > Petindvajsetletni japonski skakalec, ki je bil na uvodu v Nižnjem Tagilu diskvalificiran zaradi neustreznega dresa, se je z današnjo zmago - nabral si je 5,6 točke prednosti - vrnil v boj za rumeno majico in slavil prvič v sezoni.

Do točk svetovnega pokala so danes prišli vsi slovenski skakalci. Peter Prevc (260,5 točke), ki je bil po prvi seriji 28., je po uspešnem finalnem nastopu skočil na 11. mesto, Lovro Kos (258) je s 15. mestom prišel do uspeha kariere v svetovnem pokalu, Cene Prevc (247,5) pa je bil 20. V petkovih kvalifikacijah je od Slovencev izpadel Tilen Bartol, brez nastopa na današnji tekmi pa je presenetljivo ostal tudi lanski skupni zmagovalec sezone in zmagovalec prejšnje tekme v Rusiji, Norvežan Halvor Egner Granerud.

V finalu je Kobayashi, drugi po polovici tekme, preskočil tudi po prvi seriji vodilnega Laniška, ki bo tako moral na svojo premierno zmago v pokalu še počakati. Tokrat se je 25-letnik še petič uvrstil na drugo mesto, skupno pa ima sedem posamičnih uvrstitev na zmagovalni oder.

Za Kobayashijem in Laniškom se je na zmagovalni oder povzpel še Nemec Markus Eisenbichler (304,4), ki je bil po prvi seriji peti. "Tega uspeha res nisem pričakoval. Zelo sem vesel stopničk," je dejal Eisenbichler.

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je rumeno majico vodilnega po treh tekmah zadržal danes peti Nemec Karl Geiger (225 točk). "Pravzaprav sem kar zadovoljen. Malo sem se danes mučil s skoki. Kam bi prišli, če bi se pritoževal nad petim mestom. Vesel sem," je po tekmi za televizijo ZDF dejal najboljši skakalec uvoda v olimpijsko zimo, Geiger.

Kobayashi (180) se je z jubilejno zmago povzpel na drugo mesto, tretji je Granerud (160), ki danes ni tekmoval. Najboljši Slovenec Lanišek (152) je četrti, med deseterico pa sta še Cene Prevc (88), ki je osmi, in Zajc (79), ki je deseti.

V nedeljo bo v tem finskem smučarskem središču še ena tekma svetovnega pokala, četrta to zimo, katere prva serija se bo začela ob 16.15.


Najbolj brano