Lahko Škofjeločani ostanejo brez lovorike?

Bo lovorika za naslov klubskega državnega prvaka v balinanju še šesto leto zapored domovala v Škofji Loki ali je končno napočil čas, da se po letu 2013 ponovno vrne na Primorsko? Odgovor bo znan v nedeljo popoldne, finalista pa si bosta zagotovila nastop v evropskem pokalu.

Kobjeglavski Agrochem Hrast v polfinalu proti favorizirani Trati  upa na presenečenje. Foto: Simon Maljevac
Kobjeglavski Agrochem Hrast v polfinalu proti favorizirani Trati upa na presenečenje. Foto: Simon Maljevac

ŠKOFJA LOKA > Najboljše štiri ekipe rednega dela superlige se bodo jutri in v nedeljo na zaključnem turnirju potegovale za državni naslov. Ne glede na to, da bodo na vrhuncu sezone nastopila kar tri primorska moštva, je prvi favorit za naslov prvaka domača Trata, ki je s trinajstimi zmagami v štirinajstih prvenstvenih krogih nakazala, da želi zmagati še šestič zapored. Škofjeločane čaka jutri ob 15. uri v domači dvorani obračun z Agrochem Hrastom, ki je pred šestimi leti prekinil prevlado Gorenjcev, letos pa je z uvrstitvijo med najboljšo četverico izpolnil cilj.

Domačini so favoriti

Polfinalni obračun proti nekdanjim reprezentantom Urošu Veharju, Tadeju Premruju in Damjanu Sofronievskemu, ki jim odločno sekundirajo Miha Tomše, Goran Vujanović, Matjaž Progar in ostali, bo za Kobjeglavce lepa nagrada ob zaključku sezone. Vodja moštva Valter Švara ne more biti povsem navdušen nad formo nosilcev moštva Erika in Mitje Petriča, Gorazda Ferfolje, Marka Švare in Žana Kocine, a se tihemu upanju na presenečenje ni vnaprej odpovedal: “Polfinala se bomo lotili neobremenjeni, saj je Trata absolutni favorit. Nimamo česa izgubiti, lahko samo presenetimo.”

Spored turnirja:

Polfinale, sobota ob 10. uri: Zabiče - Skala; ob 15. uri: Trata - Agrochem Hrast. Finale, nedelja ob 13. uri.

Obračun Primorcev za finale

Že v dopoldanskih urah bo prvi polfinalni dvoboj med Zabičami in Skalo. Vodja sežanske zasedbe Iztok Sosič napoveduje: “Odločale bodo malenkosti in dnevna forma. Preboj v finale prinaša tudi evropsko vozovnico, kar bi bila lepa nagrada za vse v klubu.” Glavna aduta Sežancev sta tekača Gašper in Matija Povh. Zelo izenačeni bi lahko bili obračuni v štafeti in v natančnem zbijanju, Zabiče so doslej zbrale več točk v klasičnih igrah, a ima Skala s Petrom Ravbarjem, Klemenom Sosičem, Sebastjanom Štoko, Gašperjem Kraševcem ter Ervinom in Gordanom Ozbičem dovolj kakovosten kader za enakovreden boj. V Zabičah so pred letošnjo sezono sestavili zasedbo, polno zvenečih imen, ki so jo v prestopnem roku okrepili še z Gorenjcem Simonom Možino. Uvrstitev med najboljšo četverico je bila takorekoč samoumevna. Po lanskem prepričljivem polfinalnem porazu proti Trati si je zasedba iz zgornjega toka reke Reke za cilj zastavila uvrstitev v veliki finale, ki ga bo v nedeljo moč spremljati tudi v neposrednem prenosu na spletni strani Balinarske zveze Slovenije. Statistično najboljši igralec moštva Igor Šircelj s svojo izbranko ravno v teh dneh pričakuje naraščaj, zato je njegov sobotni nastop še vedno vprašljiv. Ob odličnih predstavah v igri posameznikov in krogu sta skupaj z bratom Davidom v superligaški konkurenci prevladovala tudi v štafeti. Izkušeni Dinko Beaković, Anton FabecGregor Moličnik, Jožko Boštjančič skupaj z bratoma Šircelj in Možino sestavljajo zelo kakovostno zasedbo, ki je v dvoboju s Skalo favorit.

Balinarji škofjeloške Trate so daleč najuspešnejši balinarski kolektiv v obdobju samostojne Slovenije. S prvim klubskim naslovom so se okitili že leta 1997, doslej pa so zbrali že 14 prvenstvenih zvezdic. Naslova državnega prvaka se je leta 1995 veselila tudi sežanska Skala, medtem ko so Kobjeglavci slavili leta 2013. Zabiče so bile najbliže naslovu leta 2006, ko so v izjemno dramatičnem finalu klonile proti ljubljanski Slogi. Med primorskimi klubi lahko na seznamu najdemo še Luko Koper, ki je slavila leta 2007. Trikrat je slavila ljubljanska zasedba Polje Balinček, dva naslova sta romala v roke Brda iz Ljubljane ter kranjskega Centra, poleg že omenjene Sloge pa sta bili po enkrat najboljši še zasedbi ljubljanskega Krima ter Milj pri Kranju.


Najbolj brano